Р. Йовчева не спира кредита и паркингите над реката
Р. Йовчева не спира кредита и паркингите над реката / netinfo

Областният управител не спря обжалваното от група съветници решение за банков заем на стойност 10,5 милиона евро. Със средствата общината ще финансира изграждането на 21 големи строителни обекта. По закон обществено обсъждане на проектите трябва да се проведе един месец преди гласуването на заема, в Хасково това се случи дни преди сесията, е основният аргумент на подписалите се под жалбата. Според областният управител и юристите в администрацията обаче срокът е инструктивен, а не задължителен.

 За всички е ясно, че общините нямат собствени средства за мащабни проекти и заемите са необходими, коментира Райна Йовчева. Независимо, че жалбата е подписана от седем местни депутати, срещу решението гласуваха само двама, припомни областният управител и допълни, че от протоколите след сесията става ясно, че критиците не са предложили нищо конструктивно, част от тях дори не са се изказвали по темата на заседанието на местния парламент.

Становището на Райна Йовчева подкрепи и заместник-областният управител Господин Георгиев. В качеството си на председател на Общински съвет-Димитровград аз бях сред инициаторите за облигационен заем, заяви Георгиев. Заместник-губернаторът от квотата на БСП коментира, че протеста на част от хасковските социалисти срещу банковия кредит вероятно е мотивиран от предстоящите местни избори. С тези пари един кмет може да направи много за града и да натрупа позитиви преди вота, според Господин Георгиев.

Решението на Общински съвет-Хасково за изграждане на три нови паркинга и търговска сграда над реката също няма да бъде спряно, съобщи Райна Йовчева. Става дума за разпореждане с общинска собственост, жалба на предишния областен управител в аналогична ситуация вече е била отхвърлена от Хасковски окръжен съд, в полза на общините е и практиката на ВАС, обясни областният управител. Проектите на предвидените обекти обаче могат да не бъдат одобрени, ако съответните институции които следва да съгласуват строителството преценят че то е незаконосъобразно, допълни Райна Йовечева.

Сред инициатори на жалбите срещу банковия заем и новите паркинги над реката са съветниците от "Обединена левица" Радан Чолаков, Петко Драганов и Станимир Политов. Райна Йовчева  отказа да отговори на въпроса, дали й е оказван политически натиск в подкрепа на искането двете спорни решения да бъдат спрени.