концерт в Хасково
концерт в Хасково / Областна администрация Хасково
Над 350 изпълнители участват в първия фолклорен фестивал „С песните на Тодор Кожухаров“, който се провежда днес в хасковското читалище „Заря“. Участниците са от различни населени места в страната- София, Варна, Пазарджик, Добрич, Ямбол, Сливен, Генерал Тошево и са на възраст между 5 и 86 години.

Представянето им в различните възрастови групи и категории ще оценява жури с председател Марин Маринов, президент на музикална компания и продуцент за албумите на Тодор Кожухаров. За победителите са предвидени награди.

Фестивалът започна от 9 ч. и се провежда на две сцени – в голямата и малката камерна зала на читалище „Заря“. Той стартира с кратка музикална програма на детска фолклорна група „Тракийка“ към читалище „Св. Климент Охридски“, народен хор „Фолклорна дъга“ към читалище „Проф. д-р Асен Златаров“ и поздрав от Тодор Кожухаров.

Обявяването на златните медалисти и лауреатите на фестивала е предвидено за 18:30 часа, а от 19 ч. ще започне гала концертът им. Вечерта ще продължи с концерт на народната певица Дарина Славчева – солист на ансамбъл „Тракия“, танцов клуб „Любители на фолклора“ с ръководител Галина Щерева, концерт на Тодор Кожухаров и „На хорото“ с дует Кожухарови.

Организатори на фестивала са община Хасково и народно читалище „Проф. д-р Асен Златаров“. Той се реализира по проект на стойност 3300 лева по програма „Културни инициативи“ към Наредба за финансиране от собствените приходи на кметството на културни институции на територията на община Хасково, общински читалища, местни културни организации и творци, приета с решение на Общинския съвет. Амбицията на организаторите от читалището е фестът да се превърне в традиция.