Предупреждават за опасно време
Предупреждават за опасно време / Областна администрация-Хасково

Предупреждение за опасно време е в сила за цялата страна за 6 януари. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Оранжев код за силен вятър и сняг е обявен за 20 области на страната днес, сред които е и Хасково. за 6 януари. Вятърът ще бъде силен от север-североизток с пориви до 22-24 м/с, както и условия за поледици.

Докога ще продължи студът у нас и чакат ли ни изненади?

Ще има валежи от сняг и в Северна България ще се образува снежна покривка около 25 см, в планинските части и повече. Има условия за снегонавявания. След обяд валежите ще отслабват.

При оранжев код за силен вятър са възможни смущения в електроснабдяването, има опасност от летящи предмети и изкоренени дървета. Оранжевият код за сняг и лед предупреждава, че са възможни смущения на наземния, релсовия и въздушния транспорт, както и на дейностите на открито.

Продължават 24-часовите дежурства на Областния кризисен щаб в Хасково, воден от областния управител Станислав Дечев, който и в този момент е на обиколка в региона.

Предупреждават за опасно време
netinfo

170 машини са в готовност в Хасковска област, след като се сбъднаха прогнозите на синоптиците за леден дъжд след 20 ч. снощи, който ще премине в обилен снеговалеж. На разположение на пътното управление са и 12 допълнителни снегорина, както и друга техника. 38 са машините, които чистят автомагистрала “Марица”, а за останалата част от републиканската пътна мрежа - 132 машини. Сред снегорините има и 5 роторни за разчистване на големите преспи.

В област Хасково разполагат с достатъчни количества пясък, сол и химикали, с които се обработват заледените пътища.  Не се изключва временно затваряне на определени пътни участъци.

Предупреждават за опасно време
netinfo

Температурите в следващите поне четири дни ще са изключително ниски с минимални до минус 20 градуса.

Не се препоръчват пътувания, освен ако това не е крайно наложително.