/ Dariknews.bg, архив
Голмайсторът на България, свиленградчанинът Мартин Камбуров, да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Свиленград” предлага кметът Георги Манолов. Най-високото отличие на общината да му бъде присъдено за изключителни постижения във футбола и прослава на родния Свиленград по повод Деня на българския спорт – 17 май.
 
Талантливият футболист е голмайсторът на България в продължение на години, а с последните си попадения достигна в актива си 200 гола и се записа като вторият най-добър нападател в родната футболна история след Петър Жеков, аргументират се от общината.

Сред отличията му са: Шампион на България, Шампион на Обединените арабски емирства,  носител на Суперкупата, пет пъти голмайстор на елита, най-добър нападател и др. Има участия и голови попадения в евротурнирите, в мачовете за Шампионската лига и за Купата на УЕФА. Началото и първите му крачки във футбола са в детско-юношеската школа на Свиленград. Тук е забелязан и по-късно привлечен в „Ботев” – Пловдив и „Локомотив” – Пловдив, където разгръща спортния си талант.
 
В предложението си до Общинския съвет кметът Георги Манолов предлага още двама заслужили свиленградчани, които вече не са между живите, да бъдат отличени посмъртно със званието „Почетен гражданин на Свиленград”. Това са Стоян Топузов и Костадин Паришев.
 
Топузов е бил дългогодишен директор на най-голямото училище в общината СУ „Д-р Петър Берон”. Под негово ръководство са  постигнати многобройни успехи в  учебно-възпитателната, спортната и културната дейност. Изключителна е  работата му за откриване на талантливи деца.

Създава музикални паралелки, нови детски школи, организира постоянни срещи с дейци на науката и културата, развива международното сътрудничество и др. Училището се утвърждава като едно от най-престижните в Хасковска област. Удостоено е с орден „Кирил и Методий”- II степен и е обявено за образцово.
 
Костадин Паришев посвещава активната си дейност  на развитието на спорта в Свиленград. Като спомоществовател и дарител е подпомагал различни каузи в обществения живот на града и общината - в областта на спорта, социалната сфера и много други.

В младежките си години той е бил един от най-добрите колоездачи на България, състезател на ЦСКА, заслужил майстор на спорта. Участвал в Обиколката на България. Работил за развитието на Колоездачен клуб-Свиленград и като състезател и треньор, и като негов председател.

Бил е също председател на Дружеството за физкултура и спорт на Свиленград,  президент и спомоществовател на Клуба по спортна гимнастика „Ал. Фотев” и през последните години почетен председател на Колоездачния клуб. В негова памет клубът учреди Купа „Коста Паришев”.
 
Предложенията на кмета Георги Манолов ще бъдат разгледани и гласувани на предстоящата сесия на Общински съвет.