Полицаи щурмуваха окупирания от учители интернат в Харманли
Полицаи щурмуваха окупирания от учители интернат в Харманли / Dariknews

Две патрулки с осем униформени са посетили днес училището-интернат в Харманли. От една седмица то е под окупация, при която персоналът и старият директор не допускат встъпването в длъжност на новия ръководител на школото.

До намесата на полицията си стига след изпратено от регионалния образователен инспекторат писмо с молба за съдействие, копие от което е било пратено и до районната прокуратура в Харманли.

Повече от седмица работещите в интерната и ръководителят им Георги Бакалов отказват да изпълнят министерска заповед и не допускат до работното му място новия директор Митко Димитров. Влезлите днес в школото униформени са обяснили на недоворните, че нямат право да окупират сградата на учебно заведение и да не допускат вътре хора, които са назначени на работа. На всички са били съставени предупредителни протоколи. Така ако утре все още има неподчинение, недоволните могат да бъдат санкционирани.  

Позицията на образователния инспекторат е, че окупацията е недопустима, защото поставя под риск здравето и на без другото болните деца в интерната. Съществува реална опасност децата да останат без храна, тъй като финансовата година за училищата приключва на 16 декември, а на практика разходните и всички останали документи могат да бъдат подписвани само от новоназначения директор Митко Димитров. От неговия подпис зависят и заплатите на персонала. И ако този риск си поема индивидуално всеки работещ, който недоволства в момента, то благото на децата в интерната зависи от всички. 

Интересна е позицията на двата синдиката по казуса, които според наша информация застават на страната на окупаторите.