Платина, злато и сребро, конфискувани на Свиленградската митница, ще продава НАП
Платина, злато и сребро, конфискувани на Свиленградската митница, ще продава НАП / netinfo

Платина, злато и сребро, конфискувани при различни опити за контрабанда от митничарите в Свиленград, ще продава в няколко търга Националната агенция за приходите, съобщиха от офиса на Агенцията в Хасково. Продажбите ще се организират до края на лятото от отдел „Държавни вземания“ в НАП Пловдив, като конкретно тази на платината - 4,2 кг ще е първа по рода си за Териториалната дирекция на приходната агенция.

Очаква се търгът да предизвика сериозен интерес у бижутерите, тъй като платината също като златото не оксидира във времето, но заради неповторимия си сребрист блясък, често е предпочитана дори пред бялото злато. Освен в изработката на украшения обаче, платината се ползва още в електрониката и в катализаторите, което предполага любопитство към търга и сред представителите на тези браншове.

През следващите два месеца ще бъдат организирани също така продажби на 4,7 килограма злато и 91 килограма сребро под формата на накити.

Междувременно, само през юни, отдел „Държавни вземания“ в НАП - Пловдив продаде активи, отнети в полза на държавата, на стойност 409 000 лева.

Сред изтъргуваните активи са имот в Пловдив, който е бил отнет от предишния му собственик заради нерегламентирана дейност и недоказан произход на доходи; 7 килограма златни накити, конфискувани отново от митничарите в Свиленград; 9 автомобила, с които е била извършвана контрабанда през българо-турската граница; както и въдици и мрежи, които Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Хасково е отнела при пресечени случаи на забранен риболов.