Парична премия увеличи кандидатите да спасят Кръста на Богоявление в Димитровград
Парична премия увеличи кандидатите да спасят Кръста на Богоявление в Димитровград / DarikNews, Архив

Обявената от председателя на местния парламент в Димитровград Стефан Димитров парична премия в размер на 200 лв. за спасителя на Богоявленския кръст увеличи двойно кандидатите за участие в традиционния ритуал. До вчера записалите се в местната църква „Св. Димитър” бяха 13, днес вече са 22, като се очаква до края на деня, тъй като е крайният срок, да се увеличат, коментират организаторите от общината.

Записвания ще се правят и на място, на 6 януари, но до борбата за кръста в ледените води на река Марица няма да бъдат допуснати повече от 30, предвид осигуряването на тяхната безопасност. Това потвърди и свещеникът Георги Тодов.

 

Всеки от кандидатите предварително минава през медицински преглед на място и ще скача за кръста единствено, ако лекарското заключение е положително, коментират и от общината, като призовават участниците да бъдат на мястото- срещу блок 15 на ул. Простор около 11.30 ч. на 6 януари. Осигурени са и двама спасители. Вчера екип от общината е проверил дъното на реката в този район, пак с цел осигуряване на безопасността за участниците в йордановденския ритуал. Миналата година в него се включиха 27 момчета и мъже на различна възраст. Обогатиха местната традиция и с мъжко хоро в река Марица.