Организират национален протест заради тютюна, готвят и блокади
Организират национален протест заради тютюна, готвят и блокади / Darik News, архив

Тютюнопроизводители от цялата страна излизат на национален протест заради разпределението на държавните субсидии, съобщава Нова телевизия.

В петък по обед те ще блокират „Дунав Мост", пътя за Гърция при Гоце Делчев, както и граничния пункт „Капитан Петко войвода" на българо-гръцката граница, до Свиленград.

От утре гладна стачка пък започват десетки тютюнопроизводители в две села в Силистренско и община Тутракан. На събрание на сектора в Първомай те поискаха оставката на земеделския министър.

Бунтът им е срещу начина, по който са разпределени държавните субсидии за произведения от тях тютюн.

„Ако имате 2 тона и 28 килограма референтно количество, получавате 3.45 лева за килограм, което е равно на 7 хиляди лева. Ако имате 2 тона и 30 килограма, получавате 1.50 за килограм. Виждате каква дискриминация наистина има", коментира зам.-председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Асен Кючуков.

Първи на протест излизат в Североизточна България. „В село Листец и в село Белица започваме гладни стачки. Ще блокираме „Дунав мост" и искаме оставката на земеделския министър за гафа", каза тютюнопроизводителят Фикрет Бекир.

Източник: Novanews.bg