Обстановката в Харманли и лагера е спокойна
Обстановката в Харманли и лагера е спокойна / Областна администрация-Хасково
Обстановката в Харманли и лагера е спокойна
91360
Обстановката в Харманли и лагера е спокойна
  • Обстановката в Харманли и лагера е спокойна

Обстановката харманлийския бежански лагер тази сутрин е спокойна. До късно през нощта кризисен щаб работеше по овладяване на напрежението и потушаване на бунта, който избухна вчера по обяд заради ограничението настанените временно да напускат пределите му.

В резултат на размириците около 20 ч. бяха  ранени 24  полицаи, а над 200 мигранти бяха задържани. Няма сериозно пострадали мигранти. Снощи всички помещения за настаняване са били проверени от социални работници. Трима мигранти  са били с леки неразположения и са прегледани в болницата в Харманли.

Обстановката в Харманли и лагера е спокойна
netinfo

Късно снощи в центъра пристигна и премиерът в оставка Бойко Борисов. Той заяви, че  бъдат повдигнати обвинения срещу всички, извършили вандалски действия. „Петима души ще се опитаме да ги екстрадираме веднага по линия на националната сигурност.  Другите, които са нарушавали обществения ред, ще са от първите екстрадирани за Афганистан през декември, а дотогава ще бъдат преместени в лагери от затворен тип”, увери премиерът Бойко Борисов. Той уточни, че няма опасност за майките и децата настанени в лагера.

По време на размириците настанените в лагера изпочупиха столовата и една приемателните сгради, палеха огньове, хвърляха камъни и предмети по полициите и жандармеристите. Няма пострадали служители на центъра. Днес вече всички са отново на работните си места, увери на пресконференция тази сутрин председателят на ДАБ Петя Първанова. Тя определи ситуацията като изкуствено създадено напрежение и обясни пред медиите, че бунтът в Харманли е избухнал веднага след тези на остров Лесбос и остров Хиос. Ядосани мигранти са подпалили лагер за настаняването им на гръцкия остров Лесбос, след като жена загина след взрив на газова бутилка, докато готви, предаде AFP. Полицията съобщи, че трите деца, които са били в палатката на жената са били силно ранени. Сблъсъци е имало и на Хиос. Вероятно бежанците поддържат връзка помежду си, каза още Първанова.

 

 

Обстановката в Харманли и лагера е спокойна
netinfo

Все още не са изчислени щетите на унищоженото държавно имущество. Образувани са досъдебни производства срещу всички, задържани за участие в бунта.

Днес и през почивните дни от агенцията ще слагат прозорци там, където са счупени и няма да има проблем с раздаването на храната.

Полицията, жандармерията и пожарната са на място и гарантират реда вътре в центъра и в Харманли, уверяват от областната администрация в Хасково. В лагера влезе и линейка на Военно медицинска академия със специалисти.

Чуйте още от репортера на Дарик Христо Христов за обстановката в Харманли тази сутрин в приложения файл.