Община Димитровград описва щетите от наводнението. Ще купува спасителна лодка
Община Димитровград описва щетите от наводнението. Ще купува спасителна лодка / DarikNews

Комисия специалисти от община Димитровград започна от 9.30 ч. тази сутрин да описва щетите от наводнението вчера. Това съобщи на пресконференция кметът Иво Димов. Доста неприятно като ситуация, бе коментарът му за случилото се в следобедните часове на вчерашния ден.

Стотици декари със слънчоглед, пшеница и зеленчуци останаха под вода в кв. Черноконево и кв. Марийно. По предварителна информация са се удавили едно магаре и няколко кокошки. Над 2 часа е продължил обилният дъжд, придружен с градушка там, като по наша информация количеството е било около 100 л/кв. м, каза кметът. 5 коли на районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението” и 8 екипа, два от които от Хасково, отводняваха до полунощ. Два автомобила продължават все още в кв. Черноконево и с. Ябълково. По думите на кмета най-тежка е била ситуацията в южната част на квартала и на ул. Марица в кв. Марийно, която редовно при силен дъжд е под вода.

 

Лека кола е била повлечена от пороя в меричлерското дере, като водача и пътниците успели да я напуснат навреме и така се спасили, разказа също кметът. Днес аварийните екипи ще предприемат действия по изваждането на автомобила, увери той.

След като двама възрастни мъже от кв. Черноконево прекараха над 3 часа барикадирани във фургон насред слънчогледова нива, която се бе превърнала в море, от община Димитровград обмислят да закупят спасителна лодка, посочи Иво Димов. За извеждането на двамата вчера аварийните екипи чакаха такава да дойде от Хасково, като през това време внуците на двамата се добраха с плуване до тях. Над 2 метра бе нивото на водата, разказаха Ламбо Христов и Тодор Тончев след успешното им извеждане на безопасно място.

Предстои след като бъдат описани нанесените от пороя щети, Община Димитровград да внесе тази информация с т. нар. Формуляр 1 чрез областния управител до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към министерския съвет, информира кметът. За представянето на количествено-стойностна сметка срокът е 3-месечен, поясни той.

Днес общинското предприятие „Благоустрояване” работи и по разчистване на пътя от кв. Вулкан към кв. Марийно, където от пороя са се образували дупки, отнесен е асфалтът на цели участъци, има наноси от кал, тиня и строшени от силния вятър клони на дървета, поради което предприемаме почистване на засегнатите улици, коментира още Иво Димов.