ОбС - Свиленград стопира предложението за увеличаване на водата в областта
ОбС - Свиленград стопира предложението за увеличаване на водата в областта / netinfo

Увеличение на цената на водата за Хасковска област засега няма да има. Исканото от „ВиК" ЕООД - Хасково повишение с 0,10 лв. на кубик не е прието от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, става ясно от обявените вчера от Агенцията цени на ВиК-услугите към 31.12.2011 г., съобщават от общинската администрация в града. Регулаторният орган се е съобразил с отрицателното становище на Общински съвет - Свиленград относно актуализирания бизнес-план на водното дружество за 2009-2013 г., разгледан обстойно на извънредна сесия.

Свиленград е единствената община в Хасковска област, която се  ангажира с този проблем  и внесe в ДКЕВР мотивирано становище за дейността на В и К - Хасково, съгласно изискванията на Закона за водите и Закона за регулиране на водопроводните и канализационните услуги. Част от мотивите са - необосновано повишени експлоатационни разходи за ел.енергия и възнаграждения на персонала на дружеството, липса на ефективни мерки за намаляване на загубите на вода и неизпълними инвестиции, необосновано прогнозиране на повишение на цената на водата. Исканото увеличение с около 0,10 лв. ще доведе до по-висока крайна цена за потребителите в размер на 2,42 лв. на кубик. Жителите на Хасковска област и сега плащат една от най-високите цени на водата в цялата страна, заявяват от община Свиленград.

Община Свиленград следва своята активна политика за подобряване и поевтиняване на ВиК услугите и през 2010 г. чрез облигационен заем успя да подмени 20 км от водопроводите в Свиленград. С единодушно приетото, принципно и аргументирано становище срещу подготвяното увеличение на цените на ВиК, общинските съветници на Свиленград демонстрираха будна обществена позиция и гражданска отговорност, допълват от администрацията в града.

Управителят на В и К - Хасково Петко Стойчев заяви, че от 4 години заплатите в дружеството не са повишавани и че увеличение на водата трябва да има, заради издръжката на новата пречиствателна станция край село Стамболийски.