Нов добър мач, но и нова победа за Федерер над Григор
Нов добър мач, но и нова победа за Федерер над Григор / Архив

Българската звезда в тениса Григор Димитров стартира своя мач срещу Роджър Федерер в 7.00 часа наше време.

Най-добрата ни ракета се изправи отново срещу своя идол, още в третия кръг от Откритото първенство на Австралия по тенис. Победителят от двубоя ще срещне на 1/8-финалите Давид Гофен (Белгия).

Григор Димитров - Роджър Федерер 4:6, 6:3

Първи сет - 4:6

Григор спечели жребия и реши да сервира в първия гейм от мача, но започна да среща отпора на своя съперник още сега. Въпреки това не допусна изненада и спечели първия си сервис-гейм 1:0.

Организаторите прекъснаха за около 10 минути напрегната среща, за да се затвори покривът на Rod Laver Arena. Започна да вали над Мелбърн, следва и подсушаване на корта.

След подновяването Маестрото взе своето подаване - 1:1. При последвалия гейм Федерер стигна до първи брейк-поинт при 40:30, но българинът се справи - 2:1, но швейцарецът много бързо отново стигна до изравняване - 2:2. Григор Димитров отново взима своя гейм, макар и по-трудно от Федерер 3:2. Отново равенство 3:3. Пробив за швейцареца, който повежда с 4:3, а след това и затвърждаване за 5:3. След 5:4 Федерер сервира за спечелване на първия сет. Точно в този решителен гейм, се стигна до първа точка за пробив за Григор Димитров при 40:30, но сервисът на Федерер проработи за пореден път и в крайна сметка спечели първата част с 6:4.

Втори сет - 6:3

Добро начало на втория сет за Григор Димитров, който спечели подаването си, а след това създаде много проблеми при подаването на Маестрото, но в крайна сметка равенство 1:1. Лесен гейм за българина 2:1. Пробив за Григор Димитров, при това на нула - 3:1 в полза на хасковлията! При брейк-поинт за Федерер, Григор си позволи прекрасно воле, за да изравни за 40:40, а след това безкомпромиснозатвърди пробива си за 4:1! Швейцарецът взе своя сервис-гейм 4:2, но същото направи и Димитров - 5:2. Гейм на нула за Федерер - 5:3, но в крайна сметка Григор Димитров показа прекрасен тенис, за да затвори частта с 6:3.

Трети сет - 1:6

Федерер взе подаването си в началото на сета за 1:0, а след това при втория си шанс в гейма направи пробив - 2:0. Последва бързо 3:0, но Григор взе първия си гейм в третата част - 3:1. Последва нов и за швейцареца, както и нов пробив за 5:1, след което и убедителен сет за него - 6:1.

Четвърти сет

Българинът взе подаването си за начало на четвъртата част. Във втория Федерер навакса изоставане от 0:30, за да спечели сервис-гейма си - 1:1. Въпреки проблемите, Димитров не допусна изненада - 2:1. Изравняването настъпи много бързо - на нула - 2:2. Точно тук, за съжаление, настъпи и пробивът на Федерер  за 3:2, а след това и затвърждаването - 4:2. Последва нова размяна на геймове - 5:3. Григор Димитров спечели последвалия на нула - 5:4, но Маестрото имаше последната дума за крайното 6:4.

---

До момента Димитров се е изправял четири пъти срещу Федерер и е инкасирал четири поражения. Припомняме, че българската ракета взе за първи път сет от носителя на 17 титли от Големия шлем преди броени дни. Това се случи на четвъртфиналите на турнира в Бризбейн, когато Маестрото елиминира нашия представител след 6:4, 6:7 (4), 6:4.

Очаквайте подробности в Gong.bg!