Неутрализираха престъпна група иманяри търгуващи с антики
Неутрализираха престъпна група иманяри търгуващи с антики / netinfo

Групата е разбита при акция на Специализираната прокуратура и ГДБОП. Повдигнати са обвинения на петима участници занимавали се с търсене, придобиване, съхранение, предлагане и продажба на археологически и културни ценности.

Петимата са задържани на 14 декември 2016 г. в Пловдивско и Смолянско при специализирана операция на ГДБОП, служители от секторите БОП в Стара Загора, Хасково и Кърджали.

Според събраните до момента доказателства групата е действала на територията на областите Пловдив и Смолян поне от година. Установени са и множество лица от други краища на страната, съпричастни към престъпната дейност на участниците.

При извършените претърсвания и изземвания на 18 адреса, както и при обиски на 12 лица, са открити и иззети 325 антични метални предмета с различна форма, големина и размери, 269 монети, 42 пръстена, четири керамични съд, три старинни ножа. Сред иззетите гривни и други накити са били бронзова фигурална пластика, фибули, коланни апликации, като са установени предмети от епохата на Античността и Средновековието. Сред монетите се отличават златни византийски солиди, сребърни римски императорски монети, както и тракийски и македонски монети с лика на Филип II.

Иззети са също 11 металдетектора с антени, зарядни устройства, пити, батерии, слушалки, два преносими и един настолен компютър, две флаш-памети, 962 боеприпаса за огнестрелни оръжия от различен калибър, револвер, пушка без сериен номер, 11 мобилни телефона.

С прокурорски постановления на петимата обвинени - жители на Смолян и смолянските села Павелско и Хвойна, са наложени мерки за неотклонение „Парична гаранция“ в различен размер.