Международният фест Песни и танци без граници за 11-и път в Свиленград
Международният фест Песни и танци без граници за 11-и път в Свиленград / Община Свиленград

От 16 часа днес е откриването на XI Международен фолклорен фестивал „Песни и танци без граници”  в Свиленград, в салона на Народно читалище „Просвета 1870”. Веднага след това участниците ще дефилират по централния булевард „България”.  Близо 40  индивидуални изпълнители и състави с повече от 500 изпълнители от цялата страна и от чужбина, са заявили участие във феста. Той ще продължи до 12 юни.

Тази година в Свиленград  ще пристигнат изпълнители от Одеса - Украйна, Одрин -Турция и от цяла България: Стара Загора, Харманли, Любимец, Раднево, София, с. Поликраище - община Горна Оряховица, Черноморец, Поповица, с. Стефан Караджа - община Добрич, с. Ерма река - община Златоград, Пещера, с. Войводово - община Хасково, с. Трилистник - община Марица, с. Крислово - община Марица, с. Злати трап - община Родопи, с. Помощник - община Гълъбово, с. Главан - община Гълъбово, Брацигово, Кортен, с. Динево - община Хасково, с. Мусачево - община Гълъбово и др.

В трите конкурсни дни в салона на читалище „Просвета 1870” ще се представят певчески групи за обработен и автентичен фолклор, танцови състави, ансамбли и индивидуални изпълнители певци и инструменталисти. В програмата на фестивала са предвидени още вечерен концерт на лауреатите и панаир на традиционните храни и занаяти.

 

Изпълненията ще бъдат оценявани от жури с председател проф. Милчо Василев - ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Оценката и награждаването са в две възрастови групи: до 16 години и над 16 години. Наградите са осигурени от Община Свиленград.