Пленер, Свиленград
Пленер, Свиленград / Община Свиленград
Нови 27 картини, които представят красотите и забележителностите на Свиленград и региона, бяха създадени на Четвъртия национален пленер „Нарисувани усещания”. Изложба с творбите бе открита в Арт галерията. Картините ще могат да се видят там до края на месец октомври. Събитието е част от програмата за Деня на Свиленград – 5 октомври.

Пленер, Свиленград
Община Свиленград

Тази година в пленера участваха 10 художници от различни градове – известният акварелист Иван Додов, експресионистът и член на Съюза на българските художници Владимир Запрянов, Ася Аксентиева – текстилен дизайнер и живописец, Марияна Чолева – живописец, Светла Тенева – живописец и дизайнер на обувки, Никола Станков – музикант и художник, Мария Стоева – студентка в Художествената академия, както и местните художници Ивалина Кръстева-Недева - текстилен дизайнер, Елена Делибизова – интериорен дизайнер и Златомира Костова – експресионист.
Творците пресъздадоха върху платна своите виждания за стария мост на река Марица, средновековната крепост и тракийската гробница в Мезек, скалната църква в Михалич. Интересни са вариациите на 500-годишния каменен мост, който е изобразен в 10 различни варианта, включително и кубистичен. Използвани са техниките акварел, сух пастел, акрил и др.

Пленер, Свиленград
Община Свиленград

Тази година участниците в пленера посетиха и съседния турски град Одрин, където рисуваха двете български църкви - „Св.Св. Константин и Елена” в чест на 10-годишнината от реставрирането й, и църквата „Св. Георги” по случай 10-годишнината на филиала на читалище „Просвета 1870”, който е открит към нея. На тези творби общината ще направи репродукции и ще ги дари на читалището в Одрин.

Над 80 са вече картините в Художествения фонд на общината, нарисувани от гостуващите на Свиленград творци през последните 4 години от създаването на пленера. Следващата година при подходящ повод всички те ще бъдат изложени на открито на пешеходната част в центъра на града, за да могат много повече хора да им се любуват, съобщи заместник-кметът на Свиленград Мария Костадинова.