Край на ваканцията за едни, време е за следващите
Край на ваканцията за едни, време е за следващите / netinfo

Грипната ваканция за общините Хасково, Димитровград, Симеоновград и Тополовград се прекратява. Отменят се и въведените ограничителни мерки- спиране на свижданията в болниците, плановите операции, женските и детски консултации, имунизации и профилактични прегледи.

Заради лавинообразното увеличаване броя на болните от грип адекватни мерки по спиране на учебния процес и задължителните ограничения в болниците до 31 януари са въведени в общините Свиленград, Ивайловград, Маджарово и Харманли, с изключение на помощното училище там.

Това реши на заседание днес Областната комисия по грип и ОРЗ. Основание за отмяна на ограниченията в първите 4 общини им дават данните на общопрактикуващите лекари, според които от 600 през миналата седмица до 304 на 10 000 души население е спаднала заболеваемоста от остри респираторни заболявания.

На училище в понеделник са и възпитаниците на Оздравителната икономическа гимназия в Минерални бани, където противоепидемичните мерки бяха въведени заради обучаващите се там деца със сърдечно- съдови заболявания. И учениците от Любимец са на училище в понеделник, в сила в общината остават само ограниченията свързани със болничната и доболнична помощ.

Все още няма категорични резултати от 40-те проби изпратени в референтна лаборатория. При експресните тестове 9 от тях са се оказали положителни за тип А H3N3, който е включен в препоръчаните щамове във ваксините.