Кметът на Димитровград: Ирина Бокова ни подкрепя за ЮНЕСКО!
Кметът на Димитровград: Ирина Бокова ни подкрепя за ЮНЕСКО! / Община Димитровград
Кметът на Димитровград: Ирина Бокова ни подкрепя за ЮНЕСКО!
81770
Кметът на Димитровград: Ирина Бокова ни подкрепя за ЮНЕСКО!
  • Кметът на Димитровград: Ирина Бокова ни подкрепя за ЮНЕСКО!

Подкрепата си за това Димитровград да бъде включен в списъка за световното културно наследство, защитено от ЮНЕСКО, е заявила днес Ирина Бокова- генерален директор на организацията. Това информират от общинската администрация на Димитровград. Кметът на общината Иво Димов се срещна днес с Ирина Бокова. Двамата участват в международна конференция, посветена на борбата с трафика на културни ценности.

Процедурата за вписване на Димитровград, като обект, защитен от ЮНЕСКО, трябва да бъда инициирана от българската държава в лицето на Министерство на културата и продължава в рамките на година и половина - две, е казала Ирина Бокова по информация от община ДСимитровград. На разговорите с нея е присъствала и Мария Донска, Главен секретар на Националната комисия за ЮНЕСКО към МВнР. Тя е била запозната с писмото от кмета на Димитровград Иво Димов по този въпрос, уточняват от администрацията му. Разговор той  е провел и с министъра на културата Вежди Рашидов, който е сред почетните граждани на Димитровград. Като "разумна, интересна и навременна" е определил той идеята Димитровград да съхрани своя уникален архитектурен облик с включване на централната градска част в списъка на защитени от ЮНЕСКО обекти. Тази част бе включена от Съвета на Европа в туристическия маршрут АТРИУМ.

За първи път въпросът с включване на Димитровград в списъка на ЮНЕСКО  бе поставена преди 2 години при визита на Иво Димов в Париж, където бяха проведени разговори с експерти в централата на организацията, припомнят от общинската администрация в Димитровград.