/ netinfo
Всички от бунта в лагера, обвинени в изключителен цинизъм и дързост, са на свобода
Българска прокуратура
94866
Българска прокуратура
  • Българска прокуратура
11 месеца след бунтовете в лагера в Харманли, няма внесен обвинителен акт в съда. Всички 21 обвиняеми са на свобода, но с ограничението да напускат страната, съобщиха за Дарик от прокуратурата. 15 от развилнелите се на 24 ноември 2016 са с парична гаранция от по 1 000 лв, 2-ма са с най-леката мярка – подписка. На подсъдимата скамейка ще бъдат изправени и 4-ма непълнолетни, които са под надзора на инспектор от Детска педагогическа стая.

От държавното обвинение информираха, че афганистанците са в центровете в Харманли и София.

След бунта в Харманли: 80% от мигрантите с рисков профил са изведени от страната

Все още не били готови съдебно-медицинските експертизи, в които трябва да бъде записано, какви са телесните повреди на полицаите. На 24 ноември служители на МВР от цялата страна участваха в потушаването на бунта. Имаше над 20 полицаи и жандармеристи, които бяха ранени.
Оказва се, че бавеното на експертизите е заради разминаване на списъците с пострадалите полицаи. В Съдебна медицина имената са едни, а в списъка на МВР има посочени други имена. Веднага след запитването на Дарик стана ясно, че експертизите до ден ще бъдат в Районна прокуратура Харманли. 

Припомняме, че господар на разследването е прокуратурата, която вече удължава срокът няколко пъти. Досъдебното производство се наблюдава от Районна прокуратура Харманли. Говорителят на Главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи за Дарик радио, че обвинителите от Окръжна прокуратура Хасково са взели решение да не правят изявления пред радиото по случая.

Обвинените за бежанския бунт в Харманли вече 21

Така много от репортерските въпроси към държавното обвинение по случая с размириците остават без отговор. Разследването е поверено на административния ръководител на прокуратурата в Харманли Маргарит Стоилов.

Без обвинителен акт е и делото за грабежа на Централна поща в Хасково. В официално прессъобщение се сочи, че отново не изготвени експертизи са причината да няма обвинителен акт. След изготвянето им наблюдаващият прокурор ще напише заключителен акт. Обирът бе извършен преди повече от година, обвиняемите са 5-ма души. Прокурор по досъдебното производство е Дарина Славова.

Експерт по сигурността: Случващото се в Харманли носи белезите на метеж

Справка с чл. 234 от НПК сочи, че няма определен срок за приключване на разследването. Пак обаче според НПК, ако някой бъде задържан под стража, то в ареста не може да остане повече от 8 месеца и съдът е длъжен да го освободи.

Подробности в звуковия файл