Доживотна присъда за Недялко Димитров - Момата

Доживотна присъда за Недялко Димитров - Момата
Доживотна присъда за Недялко Димитров - Момата

Доживотен затвор без право на замяна ще търпи серийният убиец Недялко Димитров-Момата. Окръжният съд във Варна призна вината му като съучастник в две убийства, извършени през август 2008 г. във Варненско.

Според съда 45-годишният хасковлия, който вече има 12 присъди за различни престъпления, е помогнал на Стоян Петров да извърши убийствата на Манол Хаджиев в с. Казашка река и на Златко Калайджиев в землището на с. Приселци. Второто престъпление е извършено няколко дни след първото, уточняват от пресслужбата на съда.

За съучастието си в тези убийства Момата получи доживотен затвор. Съдът групира това наказание с влязлата вече в сила доживотната присъда без право на замяна, която Димитров получи за двойното убийство на младо семейство. Бейтула Мехмед и съпругата му бяха разстреляни на 1 декември 2008 година в дома им в Димитровград. Така наказанието, което Момата ще търпи, е доживотен затвор без право на замяна.

Вторият подсъдим по делото - Стоян Петров, беше съден задочно, тъй като всички опити да бъде открит досега не са дали резултат. Съдът призна вината му за двете тежки престъпления. Наказанието, което Петров получи за всяко едно, е 20 години затвор при първоначален строг режим.

До това наказателно дело се стигна, след като през 2009 г. Недялко Димитров направи самопризнание и посочи на следствените органи местата, в които са заровени телата на Манол и Златко. Първоначално Димитров твърдеше, че той е извършил убийствата, но по-късно отрече това, като измени показанията си и ги мотивира с отпадането на възможността за съкратено съдебно следствие и по-лека присъда при направени самопризнания.Стоян и Манол се познавали от деца, а по-късно са изтърпявали заедно присъди в затвора. Конфликтът между тях възникнал след отвличането и убийството на бургаския бизнесмен Стоян Стоянов, което двамата извършили в съучастие. Манол обаче смятал, че Стоян му дължи още пари и непрекъснато настоявал за своя дял от мократа поръчка. Така до лятото на 2008 година, когато Стоян решил да убие съучастника си и привлякъл за помагач Недялко Димитров.

В хода на съдебното следствие станало ясно, че убийството е извършено в дома на Стоян в с. Казашка река. Стоян прострелял Манол  в лявото слепоочие. След това Момата заровил тялото в землището между селата Бързица и Бозвелийско. Автомобилът на убития бил продаден от Димитров за резервни части. Оръжието на убийството - пистолет "Валтер", Недялко продал на Бейтула, когото пък убил 3 месеца по-късно в Димитровград.

Известно време след като заровил тялото на Манол, Недялко получил нова поръчка от Стоян и бързо се отзовал във Варна, за да копае дупки, в които трябвало да бъдат заровени телата на един или двама от неприятелите на Петров. Така се запознал със Златко Калайджиев, който бил близък на Стоян от много години. През март 2008 година обаче Златко и Стоян се скарали. Според обвинението Стоян е знаел, че Златко разполага с много пари и няма близки хора, затова решил да го премахне. Златко бил примамен да участва в сделка с имоти на Стоян в Аврен, а Недялко щял да бъде посредник с чужд инвеститор, когото тримата щели да измамят. В края на август Златко пристигнал във Варна и на втората среща между него и Стоян в землището на с. Приселци бил убит.

Следственият експеримент, който Окръжният съд направи в хода на съдебното следствие, така и не установи начина, по който е извършено това убийство, защото не е открита главата на убития. Автомобилът на Златко - БМВ, бил продаден от Недялко чрез фалшиво пълномощно.

Междувременно Стоян Петров стана подсъдим и по наказателното дело за убийството на бургаския бизнесмен Стоян Стоянов, което ще започне на 7 март в Бургаския окръжен съд. Ако дотогава органите на реда не го намерят и задържат, и това наказателно производство спрямо него ще се гледа задочно.

Днешните присъди на съда - доживотна без право на замяна за Недялко Димитров и 20 години затвор за Стоян Петров, подлежат на въззивен контрол пред Апелативния съд във Варна в 15-дневен срок.

36 минути

Хванаха двама пияни младежи в „Пасат”

Срещу 25-годишен тополовградчанин е започнало бързо производство. Вчера в 17,30 часа младежът ...
2 часа

Борците на Димитровград отново с медали

Само седмица след като стана втори на континента Рухан Расим от димитровградския клуб ...
4 часа

100 снимки в конкурса "Виждам красотата"

35 млади фотографи- ученици от Хасковска област, изпратиха уникални снимки за конкурса ...
4 часа

Ден на Белоногата в Харманли

Ден на Белоногата организира от 17.30 часа днес в местността Извора на Белоногата до ...
4 часа

Депутати с приемни в Димитровград

Приемна в Димитровград ще има днес народният представител Евгения Ангелова. Срещата ...
1 ден

6 хасковски квартала без вода

Шест хасковски квартала са без вода днес заради спиране на помпени станции, съобщават ...
1 ден

Отводняваха мазета. Отново жълт код за валежи

Най-много дъжд е валял в Любимец- 52 литра на кв. м през последното денонощие по данни ...
2 дни

Хасково с втори заместник-областен

Заповед за назначаване на втори зам.-областен управител на Хасково има с днешна дата. ...
2 дни

Килия за младеж убил старец

Дежурен съдия остави в ареста Стефан Николов, който е обвинен за убийство на 75-годишен ...
3 дни

Викат Станислав Дечев за разпит срещу Георги Иванов

Делото срещу бившия кмет Георги Иванов бе отложено за пореден път. На заседанието днес ...
3 дни

Чакат предложения за областен управител

Крайният срок за участие в конкурса „Виждам красотата“, иницииран от областния управител ...
3 дни

Спасяват от корояд дърветата в парка на Минерални бани

Корояд е нападнал дърветата в общинския централен парк на Минерални бани. Служители ...
3 дни

Жълт код за валежи и гръмотевични бури в област Хасково

Жълт код за значителни валежи и гръмотевични бури е обявен днес за област Хасковсо ...
3 дни

Дрогирана шофьорка катастрофира

Неправоспособна и употребила дрога водачка самокатастрофира вчера в Симеоновград. ...
3 дни

Съветници предлагат промени в онлайн вота за химн на Димитровград

В онлайн гласуването за химн на Димитровград на официалния й сайт да бъде включена ...
3 дни

Читалището в Радиево с първия "Почетен знак на Димитровград"

Първия „Почетен знак на Община Димитровград” съгласно новата наредба за символиката ...