Читалищата- като стълб без крушки
Читалищата- като стълб без крушки / netinfo
Декларация, настояваща за съдействие при опазването на читалищата, изпраща в Министерство на културата Община Свиленград.

Документът бе подготвен от участниците в национално съвещание между дейци, в присъствието на заместник- областния управител Господин Георгиев и Николай Дойнов, който е заместник- председател на Съюза на българските читалища.

На срещата в Свиленград работещите в сферата на самодейността се обединиха около идеята, че читалищата, особено селските, трябва да се превърнат в информационни центрове. За целта ще бъдат положени усилия за усвояване на средства от структурните фондове на Европейския съюз, като конкретната цел е привличането на 4 милиарда лева.

3 хиляди и 500 са читалищата в страната. Те са първият пример за неправителствени органвизации в света, изказаха се участници в съвещанието.

След Освобождението България се е крепила на три стълба- църквата, училището и читалищата. За съжаление тези стълбове в момента са без крушки, изрази се образно по време на разпалената дискусия Дяко Пенев от село Меричлери.