Българи научили поляци и литовци на театър
Българи научили поляци и литовци на театър / netinfo
От 10- дневен обмен в Полската област Совалки се завърнаха 11 младежи от Театралната школа към Младежки център в Хасково. Заедно със свои връстници от Полша и Литва българските актьори са взели участие в проект „Интеркултурни корени на областта Совалки”.

Младежите са изучавали различни техники- на дишане, на говор и концентрация. Освен, че чуждия опит им е помогнал в това отношение и нашите са дали нещо на поляци и литовци.

Трудно, но са успели да овладеят чуждите връстници на нашите млади актьори българските техники на театъра, които са различни. Докато ние владеем цялата сцена, те приемат театъра по- скоро като рецитация.

Част от задачите са били разделени в три смесени групи младите хора да разговорят местните във Вижейни и да съберат информация за Втората Световна война. Обобщените хорски съдби са били представени в театрална постановка.

Идея на всички участници от три държави е да разработят нов проект, който да се реализира ако не сега, то догодина в България. Хасково има желание да домакинства на новия проект, а възможности за финансиране има, разказват в звуковия файл режисьора Венета Антонова и част от участниците в международния обмен.