Болницата на Димитровград се кооперира с университетската на Стара Загора
Болницата на Димитровград се кооперира с университетската на Стара Загора / DarikNews

 

Договор за сътрудничество с университетската болница в Стара Загора бе сключен днес между изпълнителния й директор д-р Васил Талев и управителя на общинската МБАЛ "Св. Екатерина" в Димитровград д-р Здравко Наков. Целта е да предоставим на димитровградчани достъп до качествено здравеопазване и медицински услуги, категоричен бе кметът Иво Димов. Според него подписаният днес договор е първата стъпка за подобряване качеството на здравеопазването в общината. Втората е достъпът до европейски пари, които болницата ще пробва да усвои с проект по оперативна програма "Регионално развитие". Кандидатстваме и по линия на международния фонд "Козлодуй" за саниране на сградата, информира Иво Димов.

Подписаният днес договор предвижда при необходимост в университетската болница, която е от трето ниво, да бъдат правени високоспециализирани изследвания за пациенти на димитровградската, при спешни случаи да бъдат насочвани там, както и обучение и квалификация на персонала, взаимодействие за успешна специализация на местните лекари, както и възможност за обмен на специалисти за защитаване на медицински стандарти и нива на компетентност, предвид проблема с медицинските кадри, коментира д-р Наков.

В кооперирането на здравните заведения е бъдещето, тъй като това ще позволи на малките структури да продължат да съществуват, като в същото време пациентите имат достъп до качествени медицински услуги, коментира д-р Талев. Това е първият подобен договор, който университетската болница подписва с друго лечебно заведение, но са водени разговори с ръководствата на болниците в Раднево и Гълъбово, каза още той.