РПЦ-Харманли
РПЦ-Харманли / Дарик радио-Хасково
Брифинг РПЦ-Харманли
92550
Брифинг РПЦ-Харманли
  • Брифинг РПЦ-Харманли
Бежанският лагер в Харманли е с повишена сигурност спрямо преди, заяви главният секретар на МВР Георги Костов при посещението си днес в центъра. Според него  в момента в Харманли няма бежанци с рисково поведение, докато през септември миналата година с подобен профил са били  1000 души.

62 жандармеристи и допълнителни полицейски сили остават в Харманли, за да гарантират спокойствието, уточни главният секретар.
В лагера към момента са настанени 1500 души. След бунта през ноември миналата година и пожара миналия месец две от халетата в РПЦ-то все още са необитаеми. Затова и при  капацитет от 2 710 места сега могат да бъдат настанени най-много 2  000, уточни заместник- председателят на ДАБ Даниел Инджиев, който заедно с главния секретар на МВР  бе на място днес.

В момента е обявена обществена поръчка за ремонт на сградата, която бе поломена от бежанците при бунта. Парите са осигурени от Европа, а за възстановяване на халето, което горя, ще помага Чехия, от където са обещали дарение, каза още той.

Извънредната инспекция на сигурността в бежанския лагер в Харманли идва в момент, в който  миграционният  натиск към страната ни е минимален. Данните за това съобщи  директорът на ГД „Гранична полиция“ Светлан Кичиков. Той уточни, че има дни, в които няма задържан нито един нелегален имигрант на българо-турската граница . Общо за месец януари,  на браздата са били заловени  70 души.

В приложения файл чуйте гл. секретар на МВР Георги Костов, заместник-председателя на ДАБ Даниел Инджиев и директора на ГД "Гранична полиция" Светлан Кичиков.