318 са украинските граждани на територията на област Хасково към 30 март, от които жени - 162, деца - 114, мъже - 42, съобщиха от Областна администрация.

Парламентът решава за здравното осигуряване на бежанците

В хотели се намират 152 лица, на частни адреси – 166. Регистрирани в системата за предоставяне на временна закрила са 212 човека. Издадените регистрационни карти на чужденец с предоставена временна закрила са 142.

Регистрираните лица са, както следва – до 14 г. – 70, от 14 до 18 г. – 17, над 18 – 125. Това стана ясно на проведено на 30 амрт регулярно заседание в Областна администрация на Кризисния областен център.

То бе свикано от областния управител Катя Панева, която в началото изрази похвала към Дирекцията на МВР в Хасково, че бе първата в страната, която започна да издава документи за временна закрила.

Панева подчерта, че информацията към момента от Националния щаб е, че има лек спад на влизащи в страната украински граждани. 130 369 са дошли в България от 24 февруари до 30 март, от които 68 893 са я напуснали, 59 665 са останали.

За последното денонощие са пристигнали 2454 украинци, от които 810 са останали, другите са преминали транзит. Областният управител обърна внимание, че първоначално настанените в хотели украински граждани трябваше до 31 март да решат дали ще се регистрират със статут за временна закрила или с хуманитарен статут.

Малко след заседанието на Кризисния областен център стана ясно обаче, че Министерски съвет прие днес, че този срок се удължава до 15 април. Областният управител поясни още, че с Националния щаб обсъждат навреме къде да бъдат пренасочени намиращите се в хотели, след като изтече определеното време за престой в тях.

188 украински бежанци са настанени в област Смолян

Затова Панева се обръща с апел към общини, фирми и граждани, ако имат свободни жилища и могат да ги предоставят, да се обърнат към Областна администрация-Хасково.
13 са насочените в информационната система деца и ученици, като 2 са в предучилищна възраст. 6 от тях, сред първите записани, се обучават в електронна среда.

Останалите все още не са в училищна среда, тъй като трябва да извървят определената от Министерството на здравеопазването процедура. Ако има ученици, родителите на които желаят да ги  запишат в начален етап на обучение, трябва да го направят до 31 март.

За по-големите срокът е 14 април, за да бъдат насочени към училища, тъй като 30 учебни дни преди приключване на втория учебен срок не могат да се запишат, заяви началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) Веселина Павлитова. 

Тя допълни, че държавата осигурява безплатно обучение по български език като чужд само на ученици до 16-годишна възраст, които са записани в български училища.

По отношение на задължителните ваксинации, 4 от децата имат завършен имунизационен статус, които ще могат да започнат училище. За останалите сме създали организация по поставянето им, което ще става в наш кабинет, посочи директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Соня Димитрова.

Междувременно, областният управител Катя Панева поясни, че преди ден е провела разговор с д-р Симидчиев, от Здравната комисия в Народното събрание. Той е коментирал, че се подготвя пакет от законодателни инициативи, насочен към лицата с временна закрила.

Откриват детски центрове за украинските деца в София

Изцяло от арабски произход са настанените към момента в РПЦ-Харманли, посочи директорът му Славчо Янев. Капацитетът е запълнен на 43% - 1200 човека, повечето от които са сирийски граждани. Ако има подадени молби към центъра в Харманли за настаняване на украински граждани, те трябва да бъдат насочвани към РПЦ – София, в кв. Овча купел, обясни Янев.

Янко Дуков, от Регионалната служба по заетостта акцентира, че работодатели вече изразяват желание да наемат украински граждани, но трябва да се реши проблемът с адресната регистрация на последните, за да бъдат записани те в Бюрото по труда.

Няколко думи в тази посокая каза и Сийка Гелева от Регионална дирекция социално подпомагане. Тя поясни, че сдобилите се с личен номер на чужденец, ако отговарят на съответните изисквания, могат да получават еднократна помощ от 375 лева.

За месечна помощ трябва да са регистрирани в Бюрото по труда, както и да имат определени часове труд. Гелева насочи към сайта на Агенция социално подпомагане, където е посочен телефон, на който информация се дава на български, руски и английски език.

139 са индивидуалните дарители, както 6 фирми, включи се в разговора Минка Мечеринкова от областната структура на Българския червен кръст (БЧК). Налични са хигиенни материали, спално бельо, одеяла, дрехи, обувки и др. Към момента подпомогнати са 14 семейства, с общо 46 човека, от които 24 деца. 7 са семействата от Хасково, в Димитровград – 2, в Минерални бани – 5.

На други 3 семейства, в Хасково и Димитровград, са предоставени хранителни продукти, поясни Мечеринкова. Помислено е и за психологическа помощ. Доброволци и фондация „Поради усмивка“ могат да организират занимания с деца през уикендите, без значение от тяхната възраст, каза накратко от фондацията Наталия Делчева. Други доброволци също помагат в организацията по приемането и настаняването на бягащи от войната граждани на Украйна.