26 ухапани от кърлежи са приети в инфекциозно отделение
26 ухапани от кърлежи са приети в инфекциозно отделение / netinfo

За два месеца в инфекциозно отделение на хасковската болница са били приети 26 човека ухапани от кърлежи. Само през месец май са хоспитализирани 18 човека, като действителният брой на ухапани от кърлежи е по-голям, тъй като не всички се хоспитализират, съобщиха за Дарик от РЗИ-Хасково.

От началото на месец юни до момента са ухапани и приети в инфекциозно отделение 8 човека. 5 от тях са със съмнение за лаймска болест, а за останалите трима съмненията са за марсилска треска. През месец юни миналата година с диагноза лаймска болест са били 3 лица и с марсилска треска 10.

От регионалната здравна инспекция предоставиха информация и за проверките свързани с въведената от 1 юни тотална забрана за тютюнопушене. До днес са извършени 436 проверки на хранителни и питейни заведения. Връчените предписания на собствениците на заведения са 138. Нощните проверки по баровете минават спокойно и без инциденти. До момента са извършени три проверки, съвместно с представители на полицията. Проверени са 13 заведения, нарушения не са констатирани.