18-годишният Мишел Клеман пред съда в Хасково: Не съм терорист!
18-годишният Мишел Клеман пред съда в Хасково: Не съм терорист! / Дарик радио, Хасково
18-годишният Мишел Клеман пред съда в Хасково: Не съм терорист!
90138
18-годишният Мишел Клеман пред съда в Хасково: Не съм терорист!
  • 18-годишният Мишел Клеман пред съда в Хасково: Не съм терорист!

Хасковският окръжен съд остави в ареста задържания по европейска заповед с обвинение за тероризъм 18-годишен френски гражданин Мишел Клеман. Решението може да бъде обжалвано на 6 октомври пред Пловдивския апелативен съд, като защитата на Клеман обяви, че ще се възползва от това право.

Не съм терорист и искам да бъда свободен- това каза днес пред ХОС 18-годишният Мишел Клеман, арестуван на 28 септември  на ГКПП-Капитан Андреево.

От Европейска заповед за арест, издадена въз основа на такава от френски съд, става ясно, че в периода от 5 юли до 2 септември Мишел Клеман посещавал и разглеждал сайтове със съобщения за терористични актове, убийства, насилие и такива, издигащи ги в култ, както и че при негово посещение в университетски факултет е бил в близост с лице, което се следи от френските власти за тероризъм. Пред тях Клеман обяснил, че бил във факултета да търси момиче, което видял в джамията. Той не отрича, че е посещавал въпросните сайтове, както и че е гледал видеозаписи, свързани с Ислямска държава, като при това „се почувствал мюсюлманин”. Той редовно изтривал от паметта на телефона си СМС-и и контакти от съображения за сигурност. Във Франция му била наложена забрана да напуска департамента си, както и да приближава сгради на университети или училища. Набедиха ме за терорист, защото бях облечен с джалаба, не мога да работя и живея спокойно във Франция, затова се свързах с турското посолство и поисках да замина в Турция. Казаха ми, че няма проблем, но проблемът се появи на българския граничен пункт, каза пред съда Мишел.

18годишният Мишел Клеман пред съда в Хасково Не съм терорист
netinfo

Според прокурора Николай Гугушев той е опасен и затова прокуратурата поиска най-тежката мярка за неотклонение.

Служебният защитник на Мишел Клеман Веселин Георгиев поиска по-лека мярка с мотива, че визираното в европейската заповед не е престъпление според българското законодателство. Той определи подзащитния си, като млад, изплашен, неориентиран и объркан човек.

Мишел Клеман посочи пред съда, че не иска да бъде върнат на френската държава, а възможно най-бързо да замине за Турция.