11 147 лв. са даренията за онкоболната Ирина от Димитровград
11 147 лв. са даренията за онкоболната Ирина от Димитровград / Darik News, архив
11 147 лв. са даренията за онкоболната Ирина от Димитровград
78437
11 147 лв. са даренията за онкоболната Ирина от Димитровград
  • 11 147 лв. са даренията за онкоболната Ирина от Димитровград

11 147.95 лв. в помощ на 25-годишната Ирина Василева от Димитровград събра за по-малко от месец дарителската кампания, възникнала спонтанно в социалната мрежа след публикации в медиите за тежката й съдба от 13 февруари. Младата жена е майка на 5 малки деца и е с тежко онкологично заболяване в напреднала фаза. За събиране на даренията димитровградската фондация „Подари усмивка” предостави сметката си, тъй като Ирина няма близки, които да са в състояние да поемат подобна отговорност. За нея се грижеше зълва й Светла, както и биологичният баща на децата Кольо, признал ги за свои през лятото на миналата година, докато Ирина е на лъчетерапия в старозагорската специализирана болница. В момента тя е настанена в хасковската специализирана болница за лечение на онкологични заболявания, където бе приета след намесата на здравното министерство, сезирано от медиите за случая.

Стотици хора от цялата страна и чужбина дариха средства за лечението й. Неплатените здравни осигуровки на жената с лихвите възлизат на 720 лв., показа проверка в НАП. В понеделник тези средства ще бъдат преведени, за да получи удостоверение, че правата й са възстановени. Предстои идната седмица да бъде изписана от хасковската болница и транспортирана за консултация в София, каквото е изричното и желание.

Днес от фондация „Подари усмивка” обявиха финал на дарителската акция, тъй като събраните средства са достатъчни както за лечението на Ирина, така и да й бъде осигурено най-необходимото за живот. Изразходваните до момента пари са за закупуване на готварска печка, хранителни продукти, пътни разноски до Хасково на близките й и нужното за постъпването и престоят й в болницата. Събраните 11 147.95 лв. са постъпленията по дарителската сметка и средствата от дарителската кутия в офиса на фондацията, преброени днес от 3-членна комисия- 381.81 лв. Те ще бъдат преведени в специално разкрита за целта сметка на организацията, която ще бъде управлявана също от 3-членна комисия, като никой от участниците в нея няма да може да оперира самостоятелно, а единствено в присъствието на поне още един от комисията, обясни председателят на „Подари усмивка” Наталия Делчева. Чуйте я в приложения файл.

На последното си заседание в края на февруари общинският съвет на Димитровград единодушно гласува Ирина да получи финансова помощ в размер на една минимална работна заплата. Подобни помощи са предвидени в местна наредба за финансово подпомагане на хора в тежко социално положение.