1 008 от димитровградско са получили помощ за отопление, приемат молби от 1 юли
1 008 от димитровградско са получили помощ за отопление, приемат молби от 1 юли / DarikNews

Приемът на молби-декларации за отпускане на целева помощ за отопление започва от 1 юли „Социално подпомагане” в Димитровград, информира директорът Жанета Желева. Право на такава помощ имат лицата и семействата, чийто средномесечен доход за предходните 6 месеца преди този на подаване на молбата-декларация е по-нисък или равен от диференциран минимален доход за отопление и отговарят на допълнителни условия от правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане. Допълнителните условия включват: обитаваното от тях собствено жилище да е единствено, да не са регистрирани като еднолични търговци и да не са собственици на капитала на търговско дружество, да не притежават движима и недвижима собственост и/или идеални части от нея, с изключение на случаите по т. 1, която може да бъде източник на доходи, с изключение на вещите, които служат за обичайно потребление на лицето или семейството, да нямат сключен договор за предоставяне на собственост срещу задължение за издръжка и/или гледане (не се прилага в случаите, когато поелите задължения за издръжка и/или гледане са учащи се, безработни, в нетрудоспособна възраст или хора с увреждания), да не са прехвърляли чрез договор за дарение собствеността върху жилищен, вилен, селскостопански или горски имот и/или идеални части от тях през последните 5 години, да не са прехвърляли жилищен, вилен, селскостопански или горски имот и/или идеални части от тях срещу заплащане през последните 5 години, чиято обща стойност не трябва да надхвърля 3900 лв. И безработните лица да са регистрирани в дирекциите "Бюро по труда" най-малко 6 месеца преди подаване на молбата за социална помощ.

Молбата-декларация е по образец и се подава в дирекция "Социално подпомагане" по постоянен адрес. Към нея се прилагат документи за получените доходи от предходните 6 месеца и такива, доказващи здравословно състояние (експертно решение на ЛКК, ТЕЛК, Детска експертна лекарска комисия или НЕЛК), при отопление с електроенергия се прилага и последна платена фактура. При подаване на молбата се представя за справка оригинален документ за собственост върху движима и недвижима собственост и/или идеални части от такава собственост, като след проверка на декларираните данни документът за собственост се връща на лицето.

Задължително се заявява видът на ползваното отопление – електроенергия или твърдо гориво. Дава се право на лицата и семействата да изберат начина за получаване на помощта- в пари или чрез превод на отпуснатата сума на търговец на твърдо гориво. На тези, които искат да я получават директно, ще бъде изплатена на два транша- до 31 декември на текущата година за месеците ноември и декември и до 31 януари на следващата година за периода януари, февруари и март.

Лицата, които изберат да получат помощта си чрез превод на отпуснатата сума на търговец на твърдо гориво следва да представят издадената заповед за отпускане на избран от тях доставчик в срок не по-късно от 20 ноември на текущата година. Търговците осигуряват снабдяването с твърдо гориво на правоимащите лица и семейства в срок до 30 ноември на текущата година.

31 октомври 2012 г. е крайният срок за приемане на молбите. Миналата година в община Димитровград подадените са били 1 322, като 314 са получили отказ, тъй като не отговарят на условията. На 1 008 са били изплатени по 289.15 лв. за 5-месечния отоплителен сезон. Общата стойност е 291 463 лв., информира Жанета Желева.