Жителите на две габровски села алармираха, че мечки кръстосват улиците край домовете им посред бял ден. Най-напред от село Жълтеш, а след това и от Стоевци се оплакаха, че дивите животни са слезли при хората, информира БНТ.

За пореден път: Мечка посети габровско село и нанесе щети (ВИДЕО)

След това, в социалните мрежи, от други габровски села и крайни квартали споделиха, че хищници от вида навестяват и тях.

Присъствието на мечки в близост до населените места в Габровско не е необичайно, но кметският наместник на село Стоевци Петко Червенски казва, че това е първият случай, в който мечката скъсява дистанцията с хората и това ги плаши. Дивото животно е опропастило овощна градина, пчелини и е съборило огради на обитаеми имоти, съобщава кметският наместник.



„Проблемите стават сериозни. Безброй обаждания има до мене. Не могат хората да си влязат в градините, да си приберат реколтата“, каза Червенски.

Той изтъкна, че вероятно има няколко мечки и поне една от тях има малки. Мечките са защитен вид и не подлежат на отстрел, допълни той.

Посред бял ден: Мечка се разходи из улиците на габровско село (ВИДЕО)

Жителите на селото разчитат хищникът, който обикаля покрай къщите им да бъде уловен и преместен в естествения му хабитат. Опитът обаче показва, че се случва мечката отново да слезе при хората. Така животното, уловено в Габровско тази пролет и преместено в горите на парк Централен Балкан, не след дълго стигна до населени места в Троян и Ловеч.