За  координация и обединени усилия призова кметът на Габрово
За координация и обединени усилия призова кметът на Габрово / Дарик Габрово, архив

Комисия от Общината ще направи оглед и ще представи информация за всички сгради публична собственост, които могат да бъдат осигурени със системи за обезледяване и снегозадържане. Целта е да се вземат предпазни мерки и да се избегнат нещастни случаи вследствие падане на снежни маси, съобщи кметът на Габрово Таня Христова. 

Тя информира, че има възможност за поставяне на допълнитиелни елементи на покривните конструкции, като инвестицията не е много скъпа и всички собственици трябва да помислят за изграждането им. "Не можем да се надяваме, че някой друг ще ни предпази и леденят блок ще падне на пред нас или зад нас. Надявам се, че оттук насетне няма да има инциденти като съботния, когато пострада жена от паднал леден къс. Все повече трябва да говорим за превенция и недопускане на нещастни случаи, а не да анализираме кой е собственик и отговорен ", коментира кметът. Тя препоръча да се постави изискване за изграждане на системи против лед и сняг при строежа на новите сгради.  

При сегашната ситуация и при липсата на такива системи собствениците трябва сами да се погрижат за сигурността на преминаващите покрай техните имоти, като отстраняват опасните висулки и надвиснали снежни маси. За целта могат да  търсят съдействието и на фирми, които разполагат с необходимото оборудване за достигане на по-голяма височина. По отношение на обществените сгради и когато има непосредствена опасност за живота на хората трябва да се търси помощ от ОУ ПБЗН.

Кметът изрази пред журналисти своето лично разочарование от отказа на службата да се ангажира с почистване на снега от въпросната част на сградата на Общината, от която падна леденият къс, ранил жената в събота.

"Трябва да имаме координация и всички да обединим усилията си", завърши кметът.