Все повече оплаквания от бездомните кучета
Все повече оплаквания от бездомните кучета / netinfo
Над 1200 са бездомните кучета в Габрово и все повече хора се обаждат с оплаквания, свързани с тях. Това каза зам. кметът на Община Габрово- д-р Нели Савчева. Според нея проблемът в съществуващата нормативна уредба е да се докаже злонравността на кучетата, на което основание те могат да бъдат евтаназирани. “Много промени предстои да направим, за да успеем да отговорим на изискванията на новия закон за защита правата на бездомните животни.

Не са и малко средствата, които трябва да заделим от бюджета за тази цел”. Първото нещо, което Общината трябва да направи е да се приеме наредба, която да се спазва от стопаните на кучетата. Те трябва да имат регистрация и маркировка. Проблемът сега е с регистрирането, маркирането, обезпаразитяването и настаняването на животните в приют.

Ще се наложи създаването на нов приют, който да отговаря на новите изисквания на закона . За издръжката на приюта в бюджета са предвидени около 54 хил. лв. През миналата година в общината са регистрирани 59 кучета. Таксите, събрани от тях са в размер на 1019 лв. Приходите от цените за престой на кучетата в изолатора за бездомни са 2350 лв.