Влезе в сила присъдата на убиеца край Костенковци
Влезе в сила присъдата на убиеца край Костенковци / netinfo
Влезе в сила присъдата на 50-годишния Ангел Ангелов от Дряново, с която той бе осъден на 20 години затвор за извършени от него грабеж, придружен с убийство и палеж на имущество със значителна стойност, съобщават от пресслужбата на Съдебната палата.

На 18 септември миналата година Габровски окръжен съд призна подсъдимия за виновен в това, че на 6 ноември 2006 г. в района на фирма СД “Поли-Дряново-Христов-Райкова, Досев и сие” в Дряново, е отнел 618 лв. от 58-годишен мъж от Горна Оряховица , с намерение противозаконно да ги присвои. За целта той умишлено го умъртвил. Парите са били собственост на фирма от Горна Оряховица. За престъплението Ангелов бе осъден на 18 години лишаване от свобода.


Съдът призна подсъдимия на невинен в това, по същото време и на същото място, да е отнел от пострадалия сумата от 1 028 лв. и го оправда в тази част от предявеното му обвинение.

Ангелов бе признат за виновен и в това, че на същата дата, в местността “Балабана”, намираща се в землището на с. Костенковци, общ.Габрово, е запалил лекия автомобил на убития и намиращите са в него вещи на стойност – 7 994,81 лв., за което бе осъден на 4 години лишаване от свобода.

За извършените две престъпления и на основание чл.23, ал.1 от НК съдът определи на подсъдимия общо наказание в размер на 18 години лишаване от свобода, което да изтърпи при първоначален усилено строг режим.

Подсъдимият бе осъден да заплати на наследниците на пострадалия, обезщетения за претърпени неимуществени вреди от престъплението общо в размер на 120 000 лв., платими ведно със законната лихва считано от 6 ноември 2006 г. до окончателното изплащане на сумата, както и направените от тях разноски по делото размер на 1 000 лв.

С решение от тази година състав на Апелативан съд - Велико Търново измени присъдата на Габровски окръжен съд увеличи наказанието от 18 на 20 години лишаване от свобода.
В останалата част присъдата на Габровски окръжен съд бе потвърдена от въззивната инстанция.

След обжалване от страна на подсъдимия, по делото е разгледано и от състав на Върховен касационен съд, който с решение от 15 май 2008 г. остави в сила актът на Великотърновски апелативен съд.
Решението на ВКС не подлежи на обжалване, с което присъдата по наказателно дело от общ характер № 50 от 2007 г. по описа на Габровски окръжен съд влиза в законна сила.