Вдигнат е запорът на сметката за местни  дейности на Община Севлиево
Вдигнат е запорът на сметката за местни дейности на Община Севлиево / Дарик Габрово, архив

 

Освободиха от запор сметката за местни  дейности на Община Севлиево, съобщават от местната администрация. Това е станало възможно след разговори и подписано споразумение между Община Севлиево и цедентът по договора.

Общината е поела ангажимент да изплати по схема до края на май дължимите суми, а фирмата да не запорира  повече сметките. В края на миналата седмица дружеството наложи запор на сметката за местни дейности на Общината заради неизплатени 457 088 лв.

Прехвърлянето на вземането е извършено от друго дружество, с което Община Севлиево има сключен договор от 24 август 2007 год. за изпълнение на строително-монтажни работи на обект „Канализация на с. Сенник", финансиран от ДФ "Земеделие", агенция САПАРД.

Заради подписан анекс към договора за удължаване срока за завършване на обекта Общината е включена в списък на още 68 общини, които са нарушили процедурата за малки обществени поръчки и фондът налага санкция от 25%. Анексът с фирмата-изпълнител Община Севлиево е сключила след водена кореспонденция и  получено съгласие от САПАРД  за това.

В края на 2009 година кметът на Общината вече е изпратил  няколко писма до ДФ"Земеделие", с които ги моли за разплащане към Общината от агенция САПАРД. Повод за безпокойството бе, че  забавянето води до  неизпълнение на задълженията на Общината към изпълнителя на канализацията.И до сега фондът не е разплатил изцяло средствата на Общината.

    По темата отношение взе министърът по управление на европейските фондове Томислав Дончев. По думите му до средата на февруари ще стане ясно дали ще бъдат опростени дълговете на общините, натрупани по проекти по САПАРД.  „За една голяма част от тези общини, за които наистина има основание в техните договори да бъде извършена корекция, е сигурно и е доказано, че са направили анекси след изричната препоръка на държавен служител. Приемаме го като изключителна стъпка. Явно е имало забавяне на проектите, явно някой е казал „Колеги, не се притеснявайте, направете си един анекс и удължете срока на договора", коментира министърът.