Срещата от 14 април
Срещата от 14 април / Община Габрово
Прокурорът, който пусна тримата роми, участвали в побоя над Венцислав Иванов - служител в магазин 2+2 в Габрово, получава покана да се срещне с протестиращите. Кметът на Габрово Таня Христова му я отправя днес. За това се разбра тя на снощната си среща с участниците в протеста на 14 април.
 
Около 70-80 души се прехвърлиха от площад Възраждане в Ритуалната зала в сградата на местната администрация, където се присъедини кметът, представители на екипа й, полицаи.

Задържани са седем лица с боксове и метални палки при опит да се включат в протеста
 
Недоумение предизвика отсъствието на народните представители от региона, които също имат ангажимент, като част от законодателния орган, в който ще се гласуват промените, за които настояват протестиращите.
 
Исканията са прокуратурата да работи и да има засилено полицейско присъствие в горещите точки, да се извършват проверки на адресната регистрация и на заетостта на хората от ромския етнос, както и проверки на решенията на ТЕЛК. Заявено бе искането си за прилагане на законодателството по проблема с раждаемостта сред малолетни и непълнолетни.

Габрово под полицейска блокада, четирима задържани след протестите
 
Кметът Таня Христова проведе добър диалог с участниците в срещата, независимо че в залата присъстваха и такива, които не подкрепят политическата й партия ГЕРБ. Отправено бе искане през септември тя да се отчете какво от исканията е изпълнено. Кметът обяви, че отчет ще има не през септември, а в края на всеки месец.

Напрежението в Габрово ескалира: Сблъсъци между протестиращи и жандармерия (СНИМКИ/ВИДЕО) 

Таня Христова дори получи като подарък цвете. Лалето, което един от протестиращите галантно й подаде, е откъснато от наскоро засадените пред сградата на Община Габрово. Това също е нарушение, но на фона случващото се през последните дни изглежда като „бял кахър”. Все пак – ако претендираш, че някой – в случая ромите, не се съобразяват със законите, добре би било и ти да не даваш пример за същото. Но разбира се, точно в този момент едно откъснато от обществена градинка цвете не се „набива” толкова сериозно на очи. 

Снимка:
Срещата в Община Габрово

Как се стигна до срещата от 14 април вечерта?
 
Протестът започна около 18:00 и за около час се събраха близо 100 души. Те започнаха да формулиран искания, които да бъдат връчени на властта. Някъде към 19:30 от Община Габрово дойде покана протестиращите да влязат в Ритуалната зала, където да проведат среща с кмета и полицията.
 
Едно от интересните предложения, формулирани на тази среща бе да има гражданско участие в създадената от Общинския съвет на Габрово Междуведомствена група с участието на представители на различни институции, която работи по ромския проблем.