/ община Габрово

Музеят на хумора и сатирата в Габрово представя инсталацията на Андрей Врабчев „Мемориал - Класически проект в съвременното изкуство”-вдъхновена от бурния политически живот в древен Рим, тя се оказва особено актуална и днес.

Откриването е на 10 септември, петък, от 18:30 часа.

Инсталацията „Мемориал - Класически проект в съвременното изкуство” се състои от безглава фигура в римска тога и комплект от шест скулптурни портрета на съвременни политици - Тереза Мей, Бойко Борисов, Владимир Путин, Доналд Тръмп, Еманюел Макрон, Ангела Меркел. Всеки един от тях може да бъде поставен на фигурата. Противоречието между вечното и временното е подчертано допълнително от евтините материали и отливките, а не скулптираните в камък портрети.

Скулптурната инсталация е вдъхновена от практиката в древен Рим да се поставят безглави статуи на владетеля, които позволяват бърза и лесна подмяна на портрета на императора при неговата смяна. По това време статуите са били използвани не само за възхвала, но и за информиране на поданиците за това, кой е на власт, която често траела кратко.

Габрово има голям културен потенциал

Инсталацията поставя в центъра на вниманието властта като символ, властта, която е по-дълговечна и по-важна от личността, която я представлява.
Представена в музей, инсталацията напуска настоящето - сякаш времето а напреднатало и портретите на тези добре познати в момента личности са се превърнали в археологически артефакт.

Много са хората от Античността до наши дни, които са разсъждавали на темата власт, но в контекста на инсталацията на Андрей Врабчев, сякаш в синхрон, са думите на полския поет, афорист и сатирик Станѝслав Йѐжи Лец (1909 – 1966): „Властта по-често преминава от едни ръце в други, отколкото от една глава в друга“.

През 2020 година инсталацията беше представена в столичната галерия Port A в Европейската нощ на музеите.

община Габрово