Уникални ръкописи и старопечатни книги се съхраняват в хранилището на Регионален Исторически музей – Габрово
Уникални ръкописи и старопечатни книги се съхраняват в хранилището на Регионален Исторически музей – Габрово / Култура ON-AIR

Уникални ръкописи и старопечатни книги се съхраняват в хранилището на Регионален Исторически музей – Габрово. Любопитни факти относно най-интересните от тях разкри пред интернет-радио Kultura ON-AIR уредникът в музея Даниела Цонева.

Най-ранните представители, които се съхраняват в музея са от средновековната ръкописна традиция. Най-старият ръкопис е Паремийник с текстове от Стария завет. Той е фрагмент само от един лист и датира от средата на 14 век. Любопитното е, че писмото наподобява известната Манасиева хроника.

Уникални ръкописи и старопечатни книги се съхраняват в хранилището на Регионален Исторически музей  Габрово
netinfo

Даниела Цонева представи други ценности от архива на институцията:

Сборник от края на 15 век. Един от основните текстове е за свети Йоан Златоуст.

Сборник от края на 18 век в две части с поучения.

Ръкописен сборник от 1821 година, който включва молитви, посветени на Света Богородица, Св. Варвара, Св. Архангел Михаил, Св. Иван Рилски. Молитвите са написани с църковно славянски букви на няколко езика.

Писмовник 1813 година за упражнения в училище.

Музеят съхранява още Александрията. Това е едно четиво за Александър Македонски, известно с около 200 варианта на повече от 35 езика. От първата четвърт на 19 век.

Неделник, известен още като Софроние, защото е дело на Софроний Врачански. Съдържа молитви и поучения.

Сред най-старите печатни книги , които се съхраняват в музея е гръцки псалтир от 1643 година.

Ръкопис, който е известен още като габровска граматиката на Неофит Рилски от 1835г. Създаден е по време на престоя му в Габрово, когато е учител тук.

В габровският Исторически музей се намира още и първото преведено издание на Сборник на държавните закони на Османската империя.

Габровският исторически музей съхранява единственият известен досега препис на История Вократце на Спиридон от 1819 година. Оригиналът се съхранява в Санкт Петербург.

В музея се пази и Молитвеник на сефератските евреи.

Предаването е реализирано от радио Култура ON-AIR в изпълнение на проект "Габрово - град с минало, град с бъдеще" на Фондация "Граждански форум". Проектът се реализира с финансовата подкрепа на програма "Култура" -  2015 към Община Габрово.