/ iStock/Getty Images
Започна укрепването на голямо свлачище в близост до язовир "Александър Стамболийски", част от четвъртокласния път между Сухиндол и Севлиево.

Свлачището се е активирало през 2005 година, вследствие на обилни дъждове. През годините е било временно укрепвано с подвижни габиони за да се спаси пътят, който е с важно значение за преминаване към три големи села от общината, основен път за евакуация от населените места близо до язовир "Александър Стамболийски" и единственият път, по който може да се стигне до Дома за пълнолетни лица с деменция в село Горско Косово, посочи кметът на община Сухиндол инж. Пламен Чернев.

Започва укрепването на свлачището на пътя Бяла-Ботевград

През 2015 година пътят е бил затворен изцяло, защото отново заради проливни дъждове се е пропукал на три места и е започнало пропадането му. С финансиране от близо 8 милиона лева от МРРБ  започна укрепването на ската, чиято дължина е над 350 метра, а височината му е над 400 метра. Обектът трябва да бъде приключен до две години.

Предвижда се поставянето на 800 пилотни стълба с около 20-метрова дължина, терасиране, отводняване, както и премахване на най-големите камъни от скалния венец, който обхваща отсечката, уточниха от фирмата изпълнител.

Като хидротехническо съоръжение обектът е сложен за изпълнение, защото продължава да се "движи", посочи Чернев и уточни, че по тази причина проектът е бил приоритетен за финансиране и стартиране на дейностите.Това е един голям проблем, който започна да намира своето решение сега, посочи областният управител Георги Гугучков. По думите му близо две години е отнело на общината да съгласува и да кандидатства за дейностите по проекта, докато получи одобрение и финансиране.

Допълнителни трудности създава обстоятелството, че свлачището е в близост до река Росица, която попада в мрежата "Натура", както и до силов канал, собственост на дружеството "Язовири и каскади", който захранва две водноелектрически централи, посочи той.
 
БТА