Удължиха забраната за преминаване на тирове през Шипка
Удължиха забраната за преминаване на тирове през Шипка / netinfo

От днес отново се удължава забраната за преминаване на тежкотоварни моторни превозни средства с ремаркета и полуремаркета с маса и товар над 10 т през прохода Шипка. Ограничението ще продължи до края на март 2010 година, съобщават от Областно пътно управление. От там уточняват и обходните маршрути на тировете.  За периода от днес до 14 август тежкотоварните превозни средства могат да се движат по следните маршрути:

- в посока север-юг: Русе - Разград - Търговище - Омуртаг - Котел - Ямбол - Елхово - Тополовград - Харманли - Любимец - Свиленград;

- в посока юг-север: Свиленград - Любимец - Харманли - Тополовград - Елхово - Ямбол - Карнобат - Шумен - Разград - Русе.

След 14 август до края на март 2010-та тировете ще минават по друг маршрут:

- в посока юг-север /граница Турция - Русе/ и обратно: Раднево - път ІІ-57 - Пет Могили - Новоселец - път ІІ-55 - Млекарево - Радево - Нова Загора - пътен възел с път І-6 и ІІ-55 - Гурково - път ІІ-55 /проход „Хаинбоаз"/ - път І-5 - Велико Търново и обратно.

Според предишна заповед на Директора на НАПИ инж. Димитър Иванов е създадена специална комисия, която да инспектира Хаинбоаз. Крайният срок за становището е 24 август. В днешния бюлетин на НАПИ е посочено, че до тази дата  проходът ще бъде затворен заради проверка на качеството на реконструкция. От Областно пътно управление Велико Търново съобщиха, че не са уведомени за заповедта за удължаване на забраната за тирове през Шипка. Не е ясно и дали има поставени указателни табели за обходните маршрути. От НАПИ уточниха, че е поставена необходимата маркировка.

До края на октомври ще остане затворена за движение и южната страна на прохода Шипка. В този участък се разрешава единствено преминаването на автомобили, идващи от посока Казанлък. Проверка на Дарик показа, че въпреки поставената маркировка, тази забрана не се изпълнява. Тирове преминават от север на юг, което създава опасност за движението.