1 ноември, Дена на народните будители
1 ноември, Дена на народните будители / DarikNews.bg

Тържество, посветено на Деня на народните будители ще се проведе днес, 1 ноември, от 17:00 ч. пред паметника на Васил Априлов в Габрово.

След приключване на възпоменателното тържество, членове на Клуба на Будителите ще застанат един до друг, за да очертаят пътя на светлината към читалище „Априлов-Палаузов 1861“, което носи името на двамата просветители от 145 години насам.  

От 18:00 часа, в хоровата зала на читалището ще бъдат връчени Априловските награди за литература и ще се проведе концерт на смесен хор „Априлов - Палаузов“.

Ръкописи на руски, гръцки, иврит, старотурски, арабски и старобългарски са представени в най-новата изложба на РИМ-Габрово.

Инициативата е посветена на 225 години от написването на „История во кратце о болгарском народе словенском” на габровеца йеросхи монах Спиридон.

В Севлиево от 10:30 ч. ще бъдат поднесени цветя и венци пред паметника на Хаджи Стоян в двора на Историческия музей. Именно с негови средства през 1844-1845 г. е построено първото светско училище в Севлиево, което е и едно от първите десет училища изградени в България преди освобождението.

По време на церемонията ще бъдат обявени имената на учениците с отличен успех, които ще получат годишни стипендии от Бизнес сдружение „Севлиево 21 век“.

В празничния ден, Историческият музей (Хаджистояново училище) обявява Ден на отворените врати, а от 14:00 ч. в Градската художествена галерия „Асен и Илия Пейкови ще бъде показана изложбата от Националния конкурс „Златна есен – плодовете на есента”.

Представят фототипно издание със собственоръчни записки на д-р Петър Цончев - историограф и дарител 

Тържествената програма в Трявна започва в 10:00 ч. с кратко слово и поднасяне на венци и цветя пред родната къща на поп Йовчо в гр. Трявна, след което последователно ще бъдат поднесени цветя пред барелефа на Пенчо Райков, бюстовете на Петко и Пенчо Славейкови в двора на СУ „П. Р. Славейков“, паметниците на Петко и Пенчо Славейкови в парка пред Районен съд – Трявна и на площада пред НЧ „Пенчо Славейков 1871“ и паметника на Ангел Кънчев.

В 17.00 ч. в зала „Дръзновение“ ще започне специално подготвена за празника програма на децата от ДГ „Светлина“ и ДГ „Калина“.