Светлозар Тодоров: Изборите приключиха, но поетите ангажименти остават
Светлозар Тодоров: Изборите приключиха, но поетите ангажименти остават / ПП АБВ

"Приключването на предизборната кампанията почти винаги е последвано от състояние на вялост и признаци на амнезия в повечето партийни централи, от където съвсем доскоро се изливаха потоци от красиви послания и благородни намерения.

Ще припомня, че в хода на кампанията за избори на кмет и общински съветници в нашата община, всички участници в нея, изразиха своята тревога и загриженост по проблема с миграцията на млади габровци в други градове на страната и в чужбина. За съжаление тази тенденция остава постоянна и е наш дълг да намерим, ако не цялостно, то поне частично решения за нейното ограничаване".

Това се казва в позиция на Светлозар Тодоров, кандидат за кмет на Габрово от ПП АБВ, разпространена до медиите. Той припомня, че едни от ангажиментите на ПП АБВ в Габрово беше изграждането на жилища за млади семейства.

Това предложение вече е внесено в деловодството на местната администрация и представено на председателя на Общинския съвет и кмета на Габрово.

"В изработването на предложението сме се ръководили от следните обстоятелства:

Бъдещето на всеки млад човек се осмисля най-вече от работа, която да му осигурява доходи и жилище. Общината не е работодател в конкретния случай, но може да изиграе решаваща роля по отношение на въпроса с изграждането и осигуряването на жилища. Значителна част от необходимите средства могат да бъдат набавени от продажбата на сега съществуващия жилищен фонд, а при необходимост да се добавят собствени приходи от данъците, които габровци плащат редовно.

Идеята е настанените млади семейства да заплащат наем и след няколко години да са в правото си да закупят обитаваното от тях жилище на пазарни цени, като им си приспадне разликата от наемите, а получените приходи да се инвестират в построяването на нови жилища и това да се превърне в средство на провежданата социална политика.

Предимствата от представеното предложения се изразяват в няколко посоки:

1. Освобождаване от амортизирана общинска собственост.

2. Придобиване на нова общинска собственост, която бързо ще се обновява с периодична продажба и последващо строителство.

3. Работа за строителни фирми.

4. Настанените млади семейства ще имат мотивация за трайно установяване в Габрово.

5. Ясен политически ангажимент за решаване на проблема с миграцията на младите габровци.

Нашите очаквания са внесеното предложение да бъде обсъдено от общинския съвет и специалистите в администрацията, като приемаме за напълно естествено в хода на разглеждането му да бъде допълнено, така че неговата реализация да постигне желания резултат.

От партия АБВ разчитаме на партньорство с местните институции и обществено ангажирани формации и сме убедени, че това е вярната посока за решаване на конкретни проблеми. Тази убеденост ни дава основание да представим и други решения, макар и без формалното присъствие в местните органи на управление".