Сираков към бизнеса: Не разчитайте, че може някой да ви помогне. Научете се да печелите поръчки!
Сираков към бизнеса: Не разчитайте, че може някой да ви помогне. Научете се да печелите поръчки! / 100 вести

Областният управител Николай Сираков пред вестник "100 вести" днес казва:

Моят апел към местните строителни фирми е: „Не разчитайте на лобита. Не разчитайте, че може някой да ви помогне, да ви побутне, за да стане. Научете се как да печелите поръчки!“

Още акценти от това интервю, което е показателно за политическите възгледи, с които се формира средата за правене на бизнес у нас:

„Местната власт си е свършила работата да подобри условията за живот и бизнес тук, за да могат да идват инвеститорите“.

„Възползвайки се от всички възможности, които даваха оперативните програми, Община Габрово даде много шансове на местните строителни фирми да участват и да печелят търгове. Това е най-важното, което направи“.

„От тук нататък минаваме през процеса на еволюцията, на израстването на бизнеса. Бизнесът трябваше да проумее, че от един начин на работа се премина към друг начин. И той се определяше от Закона за обществените поръчки“.

„Местните фирми трябваше да станат добри в печеленето на проекти, а не в изграждането на лоби – някой да ходатайства за тях, за да спечелят“.

„Аз съм чул много оплаквания от местни фирми за това, че са участвали в съдружие. Местните фирми трябваше и трябва да развиват своя капацитет. Защото една фирма не трябва само да е добра в строителството, тя трябва да се научи как да отчита тази дейност, защото това става при едни други правила, които не са същите преди влизането на европейските средства.“

Водещата статия на "100 вести":

Първа от поредица регионални срещи по повод въвеждането на Националната здравна карта се е състояла в петък в Ритуалната зала на Община Габрово.

Никоя медия не беше уведомена, че Габрово ще бъде домакин на първата дискусия за Здравната карта, че за форума пристигат министър Москов, зам.-министър Шарков и експерти от Министерството на здравеопазването.