Седемчленна делегация от Никелино идва на работна среща в Габрово
Седемчленна делегация от Никелино идва на работна среща в Габрово / Дарик Габрово

Работна среща между експерти от град Никелино и от Община Габрово ще се проведе от 7 до 12 март, съобщават от общинската администрация. Очаква се от Италия да пристигнат 7 души, сред които ще бъде и кметът на Никелино- Джузепе Катицоне, който ще вземе активно участие като експерт по темата за разделното събиране на отпадъци, където община Никелино е постигнала 70 % събираемост към настоящия момент. Сред другите теми, по които ще се работи е отоплението с геотермични помпи - енергиен източник, който още не се прилага в България, опитът в светодиодните лапми за улично осветление, стратегически мерки в градското планиране, финансиране на публични сгради, опит в опазването на културно-исторически паметници.

В сферата на енергийната ефективност ще се работи върху конкретна сграда. Предстои да бъде уточнено дали това ще бъде детска градина или училище, но на избрания обект, в рамките на проекта, ще се направи предпроектно проучване на възможностите за енергийна ефективност и ефективно оползотворяване на енергията.

Посещението на италианската делегация е във връзка с проведена през миналата седмица среща с Масимо Барточи - един от консултантите от италианска страна по проект „Развитие на устойчива градска среда посредством междурегионално сътрудничество", който Община Габрово осъществява в партньорство с Община Никелино, Италия.

Проектът е на стойност 269 476 лева и се финансира от Оперативна програма Регионално развитие 2007-2013 г. Неговата цел е да допринесе за балансирано, хармонично и устойчиво развитие на Община Габрово, чрез обмен на опит в сферата на енергийната ефективност, управлението на отпадъци, градското планиране и управление, публично-частните партньорства и административния капацитет.