РИОСВ- Велико Търново приключи работата по проект на Европейския съюз
РИОСВ- Велико Търново приключи работата по проект на Европейския съюз / netinfo

Регионалната инспекция по околната среда и водите- Велико Търново приключи реализацията на проекта "Прилагане и налагане на законодателството на европейския съюз за управление на отпадъците на регионално ниво". Разработката е финансирана по програма G2G на Кралство Нидерландия и се организира от Senter Novem към министерството на икономиката на Кралство Нидерландия. Прогрaмaта има за цел да подпомага нови държави членки и държави кандидат-членки относно удовлетворяването на критериите за членство в ЕС, чрез проекти, които се занимават с прилагането на европейското законодателство.

Целта на проекта е запознаване с практиките за провеждане на екологични инспекции в Холандия в областта на управление на отпадъците  и използване на придобития опит за разработване на указания за прилагане на българското законодателство по управление на отпадъците за четири основни потока- излезли от употреба моторни превозни средства, отпадъци от електрическо и електронно оборудване, излезли от употреба масла и депа за битови отпадъци. По време на проекта са проведени четири работни срещи в регионалната инспекция във Велико Търново и една в Холандия, на които експертите са се запознали с нормативната база и документите, които се издават в двете страни, начините за извършването на инспекции на конкретни обекти и др.

Експертите от РИОСВ са изготвили секторен план за отпадъчни масла. На негова база са извършени съвместни проверки на четири обекта на територията, контролирана от инспекцията във Велико Търново. Крайният резултат от реализацията на проекта е разработване и публикуване на Наръчник за провеждане на инспекции, представящ и някои добри практики в управлението на отпадъците в Холандия. Наръчникът е разпространен сред всички регионални инспекции и ще бъде използван в бъдещата им работа.