Пътят София - Варна най-рисков в областта, в градовете опасни са кръстовищата
Пътят София - Варна най-рисков в областта, в градовете опасни са кръстовищата / Dariknews.bg

През активния сезон, от юли до септември, тежките пътно-транспортни произшествия обичайно нарастват. Пътят София - Варна е най-рисков на територията на областта, в градовете особено опасни са кръстовищата. Това сочи статистиката от изминалите години.

За периода 01.07.2012 – 30.09.2012 г. на територията на област Габрово са настъпили 13 тежки пътно-транспортни произшествия, при които са загинали 2 и са ранени 15 души. През летния сезон най-висок е  риска за уязвимите участници в движението, каквито са  велосипедистите и мотоциклетистите.

За посочения период на 2012 г. по пътищата и уличната мрежа в областта при тежки ПТП са пострадали петима велосипедисти. От тях 2 са загинали, трима  са тежко ранени. При  ПТП са пострадали трима мотоциклетисти.

Като най-рисков участък от пътната мрежа в област Габрово се очертава път І – 4 (София - Варна) от републиканската пътна мрежа. В участъка от път І – 4  на територията на Община Севлиево при три произшествия са загинали 2 и са ранени 3 души. Този първокласен път е основно направление за движение на автомобилния трафик през областта и е с натоварено движение през летния туристически сезон. Другите места с повишена аварийност в Габровска област през летните месеци са кръстовищата в общинските центрове.