Професионална гимназия Д-р Василиади под шапката на ТУ Габрово?
Професионална гимназия Д-р Василиади под шапката на ТУ Габрово? / Дарик Габрово, архив

Ръководството на Технически университет Габрово е изразило желание за промяна на статута на Професионалната техническа гимназия в Габрово. Идеята е средното училище да премине под „шапката" на висшето учебно заведение, съобщават от областната управа. Възможността е дискутирана на нарочна среща между областния управител Мариян Костадинов, ректора на ТУ проф. дтн Райчо Иларионов и зам.-ректора Петър Петров. В дискусията са участвали още народните представители от габровски регион  Галина Банковска и Катя Колева, както и началникът на регионалния инспекторат по образование Георги Маринов. По думите на ректора на университета „това е пътят занапред да си взаимодействат средното и висшето образование, за да бъде  по-плавен и преходът ."

Пред участниците в срещата са били представени и мотиви за предложената промяна, като основният аргумент е повишаване качеството на обучение, уменията и капацитета на учениците в професионалната гимназия, както и възстановяване имиджа  на  училището с над 100-годишна история. Предполага се, че една такава промяна ще направи възможно съвременната материална база, с която разполага университетът, да бъде максимално  използвана - не само от неговите студенти, а и от учениците. Повече учебни и практически занятия ще станат възможни и благодарение близостта на учебните корпуси на висшето училище до гимназията. Предвижда се преподавателите от ТУ да работят съвместно с преподавателите от професионалната гимназия, а учениците от своя страна  да имат възможност да провеждат своята учебна практика в реална среда във фирми от международно ниво, с които университетът има отношения. Една от целите, които си поставят университетът и професионалната гимназия, като инициатори на подобна промяна, е привличането на повече ученици от целия регион Северен централен, а не само Габровския.

Народният представител и зам.председател на Комисията по образованието към НС  Галина Банковска е поставила няколко важни въпроса, които трябва да бъдат взети под внимание. Банковска е предложила идеята да бъде дискутирана в по-широк състав от всички заинтерисовани страни, както и да бъде изготвен цялостен анализ.

Според официалното съобщение на областна администрация Мариян Костадинов е приветствал идеята и е изразил готовност за подкрепа, стига всичко това да бъде достатъчно добре мотивирано и юридически издържано. Костадинов е подчертал, че ще се радва, ако идеята бъде реализирана в рамките на година и че ползите от такова едно начинание биха били, както за учениците,преподавателите и бизнеса, така и за общината и региона като цяло.