вестник 100 вести
вестник 100 вести / DarikNews.bg
Проф. Дан Попович, който откри самостоятелна изложба на 20 юни в художествена галерия "Христо Цокев", преди да отпътува за Румъния, пожела да благодари на домакините, на всички габровци, които присъстваха на откриването, и на всички, които ще я посетят.

"Аз съм изключително впечатлен от отношението на габровци към изкуството, към съвременните творчески търсения. Тръгвам си влюбен във вашия град", каза дългогодишният преподавател в Катедрата по стъкло, метал и керамика в Националния университет по изкуствата в Букурещ.

Проф. Попович дари на галерия "Христо Цокев" един от 290-те авторски обекта от стъкло, изпълнен в архаичен стил. Благодарности за посрещането отправиха и дошлите за събитието трима академични преподаватели и осем студенти от Румъния. Тази изцяло от стъкло изложба, придружена с постери и инструментариум за топла и студена обработка, е една нестандартна, артистична визия за преминаването на древния и красив материал през човешко въображение и умение.

Една предълга история, започнала някъде в средата на 4-то хилядолетие преди Христа в Месопотамия и Египет. Като контрапункт на студените стъклени форми - светли като гроздов сок и нежно оцветени от металните оксиди, е топлината на дървените форми за отливане, поели до обгаряне високата към 900 градуса температура на течната маса.

Източник: вестник "100 вести"