Пробация за непълнолетен младеж, причинил смърт по непредпазливост

Пробация за непълнолетен младеж, причинил смърт по непредпазливост
Пробация за непълнолетен младеж, причинил смърт по непредпазливост / Дарик Габрово

  

Габровски Окръжен съд осъди непълнолетен младеж от Габрово на пробация, за причинена смърт по непредпазливост при пътнотранспортно произшествие. Подсъдимият С.И. бе признат за виновен в това, че на 17 септември 2009 г., около 7,20 ч., като непълнолетен, но след като е разбирал свойството и значението на извършеното и е можел да ръководи постъпките си, при управление на лек автомобил „Опел Вектра" по бул."Трети Март" в Габрово, нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на 73-годишен мъж от Габрово, пресичащ пътното платно на пешеходна пътека. Видно от събраните по делото доказателства подсъдимият се е движил по посока центъра на града със скорост 73-74,3 км/ч - надвишаваща позволената за движение в населено място. След удара на пешеходеца, водачът изгубил контрол над превозното средство,  което се ударило в дърво в ляво от пътя и спряло в лентата за насрещно движение. Подсъдимият не е притежавал свидетелство за управление на автомобил и е управлявал кола, която е била спряна от движение, поради техническа неизправност.

За извършеното престъпление С.И. бе осъден на пробация, която се изразява в следните пробационни мерки- задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от 2 години, с периодичност на явяване пред пробационен служител 5 пъти седмично,  задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от 2 години и 260 часа годишно безвъзмезден труд в полза на обществото за срок от 2 години.

Съдът постанови непълнолетният подсъдим, действащ със съгласието на своя баща, да заплати на наследниците на пострадалия обезщетение за причинени неимуществени вреди в размер на общо 80 000 лв.

Присъдата подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд - Велико Търново в 15-дневен срок.

Делото бе разгледано по реда на Глава двадесет и седма от НПК - Съкратено съдебно следствие в производството пред първа инстанция. (Съгласно разпоредбата на чл.370, ал.2 от НПК съдът не може да отхвърли искане на подсъдимия за предварително изслушване, когато са налице условията по тази глава.) Производството по този ред протича без да се провежда разпит на свидетелите и вещите лица в съдебно заседание. Подсъдимият заяви, че се признава за виновен по всички факти и обстоятелства посочени в обвинителния акт и изрази съгласие да не се събират доказателства по тях.

При постановяване на присъдата съдът ползва самопризнанията на С.И и доказателствата, които ги подкрепят събрани в досъдебното производство, като е задължен от закона да определи наказанието при условията на чл.55 от НК и съобразно особените правила за непълнолетните.