Румен Радев 24 май прием
Румен Радев 24 май прием / БГНЕС
И днес нашите деца продължават да четат с удоволствие и да откриват красотата в стиховете и поемите на баща и син Славейкови. Нужно е обаче да насърчаваме изучаването на хуманистичните завети на тези двама велики българи. Това заяви президентът Румен Радев в Трявна, където участва в откриването на националните Славейкови празници. Президентът посети града заедно със съпругата си Десислава Радева за официалното начало на културното събитие, което се състои под патронажа на държавния глава.

Радев: Диалог между институциите у нас няма. Някой тегли каруцата към автокрация

Държавният глава припомни, че Петко Славейков и неговите  съвременници  просветители - Каравелов и Вазов, са посветили делото си на  патриотичното възпитание, на борбите за национална свобода и социално равенство. „Те  виждаха достойния българин като човек  с високо национално съзнание и живи родови традиции“, отбеляза Румен Радев и допълни, че Пенчо Славейков на свой ред е видял в българина огромните възможности и потенциала на отделната личност.

Радев: Крайно време е да включим прожекторите!

Благодарение на традиционните вече за Трявна  празници цяла България може да почете стожерите на националния дух, на словото и на естетиката – Пенчо и Петко Славейкови. „Двамата остават сред най-значимите фигури в ерата на нашето духовно пробуждане и културен възход на нашата страна“, подчерта президентът.

Държавният глава пожела на участниците в Славейковите празници през 2018 г. – ученици, актьори, художници и книгоиздатели, вдъхновени и успешни изяви. Румен Радев поздрави и жителите на Трявна с думите: „С удоволствие винаги идвам в града ви не само защото е красив и самобитен, а хората – приветливи и отзивчиви, а защото вие сте запазили своя възрожденски облик и дух, тачите своя род и традиции.

Румен Радев: За разлика от други, аз нямам началници

Преди да участва в откриването на Славейковите дни, президентът и съпругата му разгледаха Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“. Училището е единственото в страната, което съхранява и развива традициите на тревненската възрожденска иконописна и дърворезбарска школа. Държавният глава поднесе цветя пред паметниците на Пенчо Славейков и на Петков Славейков. Румен Радев и Десислава Радева се срещнаха и с кмета на Трявна Дончо Захариев.