Прекратиха  производството по дело срещу лихвар, чакат прокуратурата да отстрани допуснатите грешки
Прекратиха производството по дело срещу лихвар, чакат прокуратурата да отстрани допуснатите грешки / DarikNews.bg, архив
Окръжният съд в Габрово прекрати производството по дело срещу лице, давало пари назаем срещу лихва. Магистратите го върнаха на Окръжна прокуратура – Велико Търново за отстраняване на допуснати процесуални нарушения.
Според състав на Окръжен съд - Габрово, който прекрати производството по наказателното дело от общ характер, прокуратурата е допуснала съществени процесуални нарушения.
Наказателното дело бе образувано по внесен от Окръжна прокуратура – Велико Търново обвинителен акт против Д. Д. от Габрово с обвинение, че за времето от месец март 2008 г. до месец октомври 2009 г., в Габрово, без съответно разрешение (съгласно чл.13 ал.1 от Закона за кредитните институции), извършил банкови сделки, за които се изисква такова разрешение.
Съгласно обвинението той предоставил кредити в български лева с главница общо в размер на 28 000 лева на пет лица, срещу задължение да му върнат получените в заем суми заедно с договорената лихва върху тях.
Мъжът е получил значителни неправомерни доходи в размер на общо 52 121,07 лева, а това е престъпление по чл.252 ал.2 пр.ІІ във вр. с ал.1 от НК.
При подготовката за разглеждане на делото в съдебно заседание съдът е констатирал, че на досъдебното производство са допуснати отстраними съществени нарушения на процесуалните правила, довели до ограничаване на правата на подсъдимия.
Констатирани са противоречия в обстоятелствената част на внесения от прокуратурата обвинителен акт и други пропуски.