Повече от 80 фирми в Габровската търговско-промишлена палата
Повече от 80 фирми в Габровската търговско-промишлена палата / Дарик Габрово

Повече от 80 са фирмите, членуващи в Габровската търговско-промишлена палата, като техният брой през годините е достигал и 180. Винаги обаче сред членовете са били водещите фирми от областта, които имат над 50% от нетните приходи от продажби и брой заети лица в региона. Това съобщи днес по повод 20 години от създаването на палатата  изпълнителният й директор Галина Михнева, като направи кратка ретроспекция на дейността на организацията във времето.

 Реалната работа стартира на 1 декември 1991 г.  Първият председател на Управителния съвет е Пенчо Христов., след него поста заема Румен Шумков, а от 2000-та година - Иван Лесев. Палатата активно участва в обученията и разяснителните кампании на габровските фирми при подготовката за влизане на страната в ЕС. Като заслуга на организацията, областния управител и народните представители бе отчетено и запазването на двете митнически бюра в областта. Габровската палата е основен инициатор, след сигнализиране на тревненски фирми, за разработването на новия закон за занаятите.

През 2006-та година официално се откриват новите офиси на палатата. Реконструкцията на помещенията става с подкрепата на асоциацията на немските палати и на габровски фирми, дали над 78 000 лв. под формата на материали, труд и парични средства. Зам.-председателят на Габровската търговско-промишлена палата Иван Кашавелов посочи като проблеми пред бизнеса закриването на регионалния офис за малки и средни предприятия, както и липсата на възможности за планиране на местно ниво  на професионалното образование. Прогнозата е, че в годините недостигът на квалифицирана работна ръка за нуждите на фирмите от региона ще нараства. Недалновидният план-прием и демографската криза са сред основните причини за констатацията.